Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 17:46

Ούτε χρήματα υπάρχουν,ούτε ελεύθερος χρόνος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ούτε χρήματα υπάρχουν,ούτε ελεύθερος χρόνος

Πολλοί έμποροι αποφάσισαν να μην ανοίξουν το μαγαζί τους την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, προφανώς επειδή πιστεύουν ότι το σύνθημα "χρόνος υπάρχει, χρήματα δεν υπάρχουν" περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τόσο την κατάσταση της αγοράς, όσο και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Δεν θα διαφωνήσω μαζί τους όσον αφορά το σκέλος που αναφέρεται στα χρήματα.

 Πράγματι τα δανεικά τελείωσαν και αν η Ελλάδα δεν βρει νέους δανειστές, είναι πιθανόν στο μέλλον να ανοίγουν Κυριακές και τα μαγαζιά που σήμερα δεν θέλουν, επειδή έχουν ακόμα απόθεμα από τα… εορτοδάνεια. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν συμφωνούμε ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Να δούμε τώρα το άλλο μισό του συνθήματος. Υπάρχει χρόνος; Οι έμποροι πιστεύουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ελεύθερο χρόνο και δεν έχει χρήματα. Εδώ θα διαφωνήσω μαζί τους κάθετα και οριζόντια. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο και όποιος πιστεύει το αντίθετο δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.

Είμαι σαράντα πέντε χρονών και εργάζομαι αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα πάνω από είκοσι χρόνια. Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχα ποτέ ελεύθερο Σαββατοκύριακο. Ή μάλλον για να ακριβολογώ, μετά από κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν φέτος το Σεπτέμβριο στην "Ελευθερία" όπου εργάζομαι, για πρώτη φορά στη ζωή μου έχω ελεύθερο Σαββατοκύριακο. Στην ίδια κατάσταση περίπου με μένα βρίσκονται οι συμμαθητές μου, οι συμφοιτητές μου, οι φίλοι μου και οι γνωστοί. Ολοι ανεξαιρέτως τρέχουν σαν τρελοί από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τα φέρουν βόλτα και τελικώς ξοδεύουμε το χρόνο μας για να βγάλουμε ελάχιστα χρήματα. Ολοι εργαζόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ κάνοντας όσες δουλειές μπορούμε και όταν παίρνουμε άδεια δεν την απολαμβάνουμε γιατί φοβόμαστε ότι όταν γυρίσουμε πίσω θα βρούμε κάποιον άλλον στη θέση μας. Σε αυτόν τον κόσμο ζω εγώ και οι φίλοι μου και γι' αυτό γίνομαι έξαλλος όταν ακούω πως υπάρχει… ελεύθερος χρόνος.

Προφανώς αυτοί που έχουν ελεύθερο χρόνο ζουν σε ένα άλλο σύμπαν, με το οποίο εγώ δεν έχω επαφή. Δυστυχώς εγώ τους μόνους ανθρώπους που γνωρίζω να έχουν ελεύθερο χρόνο είναι οι άνεργοι και πιστεύω ότι κανένας δεν θα ήθελε να έχει το χρόνο τους. Υποπτεύομαι όμως ότι ελεύθερο χρόνο έχουν τα λαμόγια που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους και βγάζουν το παντεσπάνι τους κλέβοντας ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ. Υποψιάζομαι όμως ότι ελεύθερο χρόνο έχουν οι απατεώνες που αναλαμβάνουν υπερτιμολογημένα έργα. Σκέφτομαι όμως ότι ελεύθερο χρόνο πρέπει να έχουν οι καταστηματάρχες που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, ενώ οι ίδιοι πίνουν τσίπουρα την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος εργάζεται. Καταλαβαίνω βεβαίως ότι ελεύθερο χρόνο έχουν επίσης όσοι πήραν θαλασσοδάνεια για θνησιγενείς επιχειρήσεις και δεν τους καίγεται καρφί για την αποπληρωμή τους, επειδή είναι σίγουροι πως θα πάρουν καινούργια δάνεια για να φτιάξουν νέες θνησιγενείς εταιρείες.

 

 

Ας τελειώνουμε μια και καλή λοιπόν με το νέο παραμύθι που έγινε σύνθημα στα χείλη των αφελών. Ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε ελεύθερος χρόνος και για αυτό είμαστε διπλά φτωχοί. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να συζητήσουμε τόσο τις αιτίες που μας οδήγησαν στη διπλή φτώχεια, όσο και προτάσεις για την έξοδο από αυτήν την κόλαση. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος για να βελτιώσει τη θέση του στην κόλαση. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι Ελληνες ούτε το ένα κάνουν, ούτε το άλλο. Αντιθέτως επιμένουν να πιστεύουν σε μια φαντασιακή θεώρηση της κοινωνίας, που αφενός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και αφετέρου οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια. Κάποιοι λοιπόν φαντάζονται ότι οι δανειστές θα συνεχίζουν να μας δανείζουν για να καταναλώνουμε τα προϊόντα που παράγουν αυτοί. Κάποιοι άλλοι φαντάζονται ότι η Ελλάδα θα γίνει εθνικοσοσιαλιστική νησίδα στον ωκεανό του καπιταλισμού. Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι λεφτά υπάρχουν και εσχάτως κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει και… ελεύθερος χρόνος. Τείνω να πιστέψω ότι τελικώς υπάρχει μόνο έλλειμμα λογικής και περίσσευμα ανοησίας.