Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 11:03

Οταν ο νόμος προστατεύει απατεώνες και "νονούς"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Πριν λίγα χρόνια άγνωστος απείλησε τηλεφωνικά με απόκρυψη αριθμού να με σκοτώσει επειδή δεν του άρεσε ένα ρεπορτάζ που έκανα. Κατέθεσα μήνυση αλλά ποτέ δεν έμαθα ποιος είναι ο "διαφωνών" επειδή οι αρχές θεωρούν ως ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο το τηλέφωνο του… επίδοξου φονιά. 

 

Είναι προφανές ότι για το νόμο η ζωή ενός ανθρώπου έχει μικρότερη σημασία από τα προσωπικά δεδομένα ενός κακοποιού. 

Πέρυσι ισοβίτης - κατάδικος με απείλησε τηλεφωνικά από τη φυλακή να με σκοτώσει επειδή δεν του άρεσε ρεπορτάζ της εφημερίδας. Κατήγγειλα το γεγονός στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές αλλά όπως αποδείχτηκε από πρόσφατα γεγονότα, ο ισοβίτης συνεχίζει να απειλεί πολίτες από τη φυλακή. Το παράδοξο είναι ότι αν τολμήσω να γράψω το όνομα του ισοβίτη θα μπω φυλακή -πιθανά και στο διπλανό κελί- επειδή θα παραβώ το νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Είναι προφανές ότι για το νόμο η ζωή των ανθρώπων έχει μικρότερη σημασία από τα προσωπικά δεδομένα ενός ισοβίτη κακοποιού. 

Στη φυλακή δίπλα στους κακοποιούς κινδυνεύει να βρεθεί και όποιος δημοσιογράφος ή πολίτης δημοσιοποιήσει φωτογραφία κακοποιού που καταζητείται για ληστείες ή φόνους. Ετσι λοιπόν πριν λίγα χρόνια οι δημοσιογράφοι της Μεσσηνίας είχαν στη διάθεσή τους τη φωτογραφία  καταζητούμενου ληστή - ποδοσφαιριστή αλλά δεν τη δημοσίευαν γιατί θα πήγαιναν φυλακή. Είναι προφανές ότι για το νόμο η ζωή των ανθρώπων που κινδύνευαν κατά τη διάρκεια μιας ληστείας έχει μικρότερη σημασία από τα προσωπικά δεδομένα ενός ισοβίτη κακοποιού. 

Ο νόμος δεν προστατεύει όμως μόνο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των κακοποιών. Προστατεύει και τα δεδομένα των απατεώνων που κλέβουν κατ΄ εξακολούθηση φόρους και εισφορές από το ελληνικό Δημόσιο. Ετσι λοιπόν θα οδηγηθεί στη φυλακή όποιος δημοσιογράφος γράψει τα ονόματα των απατεώνων που δεν πληρώνουν ΦΠΑ, δημοτικά τέλη και ασφαλιστικές εισφορές εδώ και δύο δεκαετίες. 

Πίσω από τα κάγκελα θα βρεθεί και όποιος δημοσιογράφος γράψει τη συγγενική σχέση που συνδέει τοπικούς άρχοντες ή πολιτικούς με τους επιχειρηματίες που παίρνουν έργα μέσω ανάθεσης. Στη "στενή" δίπλα στους "νονούς" και τους ληστές θα βρεθεί και όποιος ζητήσει  στοιχεία αναφορικά με τις αμοιβές και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σε έναν οργανισμό αφού ακόμα και αυτή η έρευνα αφορά κατά το νόμο προσωπικά δεδομένα. 

Ουσιαστικά στην Ελλάδα το σημερινό νομικό πλαίσιο προστατεύει τους κακοποιούς και τους απατεώνες θέτοντας παράλληλα ανυπέρβλητα εμπόδια στη δημοσιογραφική έρευνα. Συγκεκριμένα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ο νόμος "της συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου" έχουν ουσιαστικά φιμώσει τους δημοσιογράφους που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την έκταση της διαφθοράς και τους πρωταγωνιστές της πελατειοκρατίας. Εννοείται ότι οι πολιτικοί δεν θα μπορούσαν να επιβάλουν το νόμο της "ομερτά" χωρίς την ανοχή, αν όχι τη βοήθεια, των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσιογράφων. Δυστυχώς όμως οι δημοσιογραφικές ενώσεις σιώπησαν με αντάλλαγμα τριάκοντα αργύρια και έτσι στα χρόνια της δανειακής ευημερίας "σηκώθηκε" το νομικό τείχος που προστατεύει από τα φώτα της δημοσιότητας τους απατεώνες και τους κακοποιούς. 

Μέσα σε αυτό το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί η έρευνα των δικαστικών αρχών για την παράνομη κινηματογράφηση του Μπαλτάκου από τον Κασιδιάρη. Οι δικαστές βλέπουν το δέντρο της παράνομης κινηματογράφησης και δεν βλέπουν το δάσος της ανοησίας του Μπαλτάκου και για αυτό δεν ερευνούν αν ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης δυσφήμησε ανεπανόρθωτα τους θεσμούς δίνοντας άλλοθι στους συμμορίτες. Διαφορετικά δεν θα απαγόρευαν, απειλώντας με αυτόφωρες συλλήψεις, την μελλοντική δημοσιοποίηση βιντεοσκοπημένων παράνομων πράξεων ή την κινηματογράφηση παρανομιών. Η δημοκρατία δεν προστατεύεται με απαγορεύσεις και λογοκρισία. Αντιθέτως η δημοκρατία κινδυνεύει από τους αυτόκλητους σωτήρες που επιβάλλουν απαγορεύσεις και λογοκρισία προκειμένου να σώσουν τη… δημοκρατία από κομμουνιστές ή φασίστες. Η δημοκρατία κινδυνεύει από το νόμο της "ομερτά" που προστατεύει το κράτος της διαφθοράς. 

 

Οποιος λοιπόν θέλει να προστατέψει τη δημοκρατία θα πρέπει πρώτα από όλα να καταστρέψει το νομικό οπλοστάσιο φίμωσης του Τύπου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εχθρούς της για την επιβολή της απόλυτης σιωπής που απαιτεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Στην αντίθετη περίπτωση η διατήρηση των αντιδημοκρατικών νόμων φίμωσης του Τύπου απλώς κουβαλάει νερό στο μύλο της αντίδρασης και του ολοκληρωτισμού που ονειρεύονται οι Κασιδιάρηδες, οι Μπαλτάκοι και όσοι είναι έτοιμοι να σφάξουν τους… Κασιδιάρηδες και τους Μπαλτάκους για να προστατέψουν τη δημοκρατία.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός