Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 12:56

Από το νερό του Καματερού στα …δισεκατομμύρια του Σώρρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)
Από το νερό του Καματερού στα  …δισεκατομμύρια του Σώρρα

Το 1976 ένας νεαρός δικηγόρος, ο Γιώργος Καματερός, υποστήριζε ότι βρήκε το φάρμακο κατά του καρκίνου. 

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια: "Η περίπτωσή του έλαβε τεράστιες διαστάσεις, καθώς τις κινήσεις του πρόβαλλαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εκατοντάδες κόσμου συνέρρεαν στις ομιλίες του. Σε αυτές, που πραγματοποιούνταν κατά κανόνα σε ανοικτούς χώρους, ο Καματερός μοίραζε δωρεάν το φάρμακό του, το οποίο έμεινε γνωστό ως το νερό του Καματερού, τόσο σε υγρή μορφή σε φιαλίδια (οι επικριτές του οποίου υποστήριζαν ότι περιείχαν απλό νερό), όσο και σε μορφή κονιάματος (σκόνης). Οι ανακοινώσεις του είχαν σαν αποτέλεσμα να διακοπούν ακόμη και θεραπείες παιδιών που έπασχαν από λευχαιμία, ενώ καταγράφηκε και ένας θάνατος. Ο Καματερός δικάσθηκε για το σκάνδαλο που προκάλεσε και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση". 

Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της επιστήμης, αλλά οι Ελληνες συνεχίζουν να συρρέουν σε ομιλίες ψάχνοντας τη μαγική ουσία που θα λύσει όλα τους τα προβλήματα. Ειδικά όταν το βιογραφικό αναφέρει ότι ο ομιλητής είναι "Ελληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική", το κοινό σιγουρεύεται ότι ακούει το σύγχρονο… Αριστοτέλη. Προσωπικά όταν βλέπω τέτοια βιογραφικά όχι μόνο τρομάζω, αλλά αναρωτιέμαι για τα όρια της ανθρώπινης λογικής. Θα μου πείτε γιατί ασχολείσαι με τον "πανεπιστήμονα" Νίκο Λυγερό που γεμίζει τα αμφιθέατρα πουλώντας μαγικές συνταγές στους απελπισμένους Ελληνες. Ειλικρινά δεν θα ασχολιόμουν καθόλου αν ο ιεροκήρυκας των μαγικών λύσεων δεν δήλωνε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και αν πέρσι δεν ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε επίσης θα ασχολιόμουν αν η πανεπιστημιακή κοινότητα μας διαβεβαίωνε ότι η πέτρα που καίει, δηλαδή ο ζεόλιθος, θεραπεύει πάσα νόσο και μαλακία. Οταν όμως βλέπω ανθρώπους να αγοράζουν πέτρες που καίνε για να γίνουν καλά και άλλους να ξοδεύουν πολλές χιλιάδες ευρώ για να βελτιώσουν την παραγωγή τους, αναρωτιέμαι ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων και αν μπορεί ο καθένας να διαδίδει ό,τι θέλει χωρίς να τον ελέγχει η επιστημονική κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αν οι πέτρες που καίνε είναι το νέο νερό του Καματερού και γι' αυτό περιμένω από την επιστημονική κοινότητα να πάρει θέση και να μην παρακολουθεί με απάθεια τους ιεροκήρυκες των αμφιθεάτρων. 

Το ίδιο θα έπρεπε να είχε πράξει η επιστημονική κοινότητα όταν οι ιεροκήρυκες  υπόσχονταν να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας με τα δισεκατομμύρια του Αρτέμη Σώρρα. Δυστυχώς όμως οι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί καθηγητές δεν έβγαλαν καμία ανακοίνωση και επειδή κανένας δεν το διαψεύδει, ο μέσος ψηφοφόρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν τα δισεκατομμύρια του Σώρρα. Δεν σιωπά όμως μόνο η επιστημονική κοινότητα. Σιωπούν και οι πολιτικοί όλων των κομμάτων αφήνοντας τον μέσο ψηφοφόρο να πιστεύει ότι ο Σώρρας θα σώσει την Ελλάδα. Στη συνέχεια όλοι αναρωτιούνται γιατί η Χρυσή Αυγή σκαρφάλωσε στο 10% και γιατί 1.000.000 ψηφοφόροι ψήφισαν, λευκό, άκυρο ή εξωκοινοβουλευτικά κόμματα στις ευρωεκλογές. Η απάντηση στο δήθεν ερώτημά τους είναι απλή και αυτονόητη. Οι δυνάμεις του ανορθολογισμού κυριαρχούν παντού επειδή οι πολιτικοί σιωπούν για λόγους ψηφοθηρίας αφήνοντας τους παράλογους ομιλητές να λένε ό,τι θέλουν. Βεβαίως υπάρχουν και χειρότεροι πολιτικοί από αυτούς που σιωπούν για λόγους ψηφοθηρίας. Υπάρχουν και αυτοί που συνομιλούν με τους ιεροκήρυκες των μαγικών λύσεων. Για παράδειγμα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δέχτηκε προεκλογικά τους εκπρόσωπους του Σώρρα και μετά τη συνάντηση δεν είπε κουβέντα. Οι εκπρόσωποι του Σώρρα άντλησαν κύρος από αυτή τη συνάντηση και ο μέσος ψηφοφόρος συμπέρανε ότι η πρότασή τους είναι σοβαρή. Στην άλλη πλευρά ο κ. Νίκας γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ανύπαρκτα τα δισεκατομμύρια του Σώρρα, αλλά σιώπησε για λόγους ψηφοθηρίας. 

Ετσι και αλλιώς τα πάντα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων και πάντα υπήρχαν πολιτικοί που δεν δίσταζαν να θυσιάσουν την κοινωνία στο βωμό του παράλογου, προκειμένου να πετύχουν την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους. Από εκεί και πέρα ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης δεν έπραξε τίποτα περισσότερο από όλους αυτούς δηλώνοντας ότι το ψάρεμα με τράτες απαγορεύτηκε φέτος επειδή θα "εναποτεθούν" στη Μεσόγειο τα χημικά από τη Συρία. Είδε ο άνθρωπος ότι πολλοί ψηφοφόροι έχουν πιστέψει την απίστευτη τρολιά και απλώς έσπευσε να επωφεληθεί αναπαράγοντας παράλογες θεωρίες.  

Το ίδιο πράττουν και όσοι γενικώς και αορίστως υιοθετούν θεωρίες συνωμοσίας διαδίδοντας ότι υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις. 

Ας το πάρουμε απόφαση μια και καλή. Η έξοδος από την κρίση ούτε εύκολη θα είναι, ούτε ανώδυνη. Οποιος διαδίδει το αντίθετο δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να κουβαλάει νερό στο νερόμυλο των εγκληματικών οργανώσεων που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Ελλάδας αν καταρρεύσει το δημοκρατικό σύστημα που στηρίζεται στις αξίες του ορθολογισμού. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 11:33