Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 20:34

Ενα, δύο, τρία... πολλά κέντρα υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ενα, δύο, τρία...  πολλά κέντρα υγείας

Ο Δήμος Καλαμάτας θα παραχωρήσει, λέει, οικόπεδο στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης, για να δημιουργηθεί αστικό κέντρο υγείας. Στην πρώην Καρδιολογική Κλινική του παλιού νοσοκομείου θα λειτουργήσουν επίσης "δομές υγείας και πρόνοιας". Και τέλος, αν ο ΟΣΕ παραχωρήσει τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ασπροχώματος, ο δήμος θα δημιουργήσει εκεί κέντρο υγείας για τους τσιγγάνους. 

Διαβάζοντας τις παραπάνω ειδήσεις, ειλικρινά δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω: Να σταυροκοπηθώ για να έχουμε την υγειά μας ή να ρωτήσω τους άρχοντες πόσες ακόμα τέτοιες μονάδες χρειάζονται, για να μην ταξιδεύουμε στην Αθήνα κάθε φορά που αρρωσταίνουμε; 

Για την ιστορία και μόνο, υπενθυμίζω ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν 8 νοσοκομεία, άλλες τόσες μονάδες του πρώην ΙΚΑ και αμέτρητα περιφερειακά ιατρεία. Οποιος όμως αρρωσταίνει βαριά, ανεβαίνει στην Αθήνα για να βρει την υγειά του. Πού να φανταστώ λοιπόν ότι το σύστημα υγείας νοσεί επειδή ο ΟΣΕ δεν δίνει το σιδηροδρομικό σταθμό Ασπροχώματος για να εξετάζονται οι τσιγγάνοι; 

Σε κάθε περίπτωση, και με καλή προαίρεση, αναρωτιέμαι: Γιατί χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ακόμα αστικό κέντρο υγείας, αντί να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του πρώην ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ; Η υγειονομική αυτή μονάδα, αν στελεχωνόταν και εξοπλιζόταν σωστά, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης και δεν θα απαιτείτο η κατασκευή ενός ακόμα κέντρου υγείας. Φαίνεται όμως ότι στο Ελληνικό Δημόσιο ακόμα περισσεύουν τα... δανεικά, γι' αυτό σκοπεύει να τα σκορπίσει δημιουργώντας μία ακόμα μονάδα υγείας σε απόσταση αναπνοής από τις ήδη υπάρχουσες. 

Λεφτά φαίνεται ότι περισσεύουν και στο Δήμο Καλαμάτας, που θα πάρει την πρώην Καρδιολογική Κλινική για να στεγάσει τις δημοτικές υπηρεσίες υγείας. Πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι το Ελληνικό Δημόσιο είχε ξοδέψει πολλά εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει και να εξοπλίσει την Καρδιολογική Κλινική του παλιού νοσοκομείου. Υστερα όμως το Νοσοκομείο Καλαμάτας μετακόμισε στο νέο κτήριο... και η κλινική αυτή εγκαταλείφθηκε στο έλεος του καιρού. Τώρα θα την πάρει ο Δήμος Καλαμάτας και θα ξοδέψει πάλι αρκετά χρήματα για να στεγάσει εκεί δημοτικές υγειονομικές υπηρεσίες. Το μόνο που μένει είναι να μπει στο χορό των υγειονομικών υπηρεσιών και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημιουργώντας με τη σειρά της ιατρεία στο... Διοικητήριο. 

Ειλικρινά δεν θα είχα καμία αντίρρηση για τη δημιουργία κέντρων υγείας, αν βεβαιωνόμουν ότι θα πάψουμε τελικά να ταξιδεύουμε στην Αθήνα για εξετάσεις και εγχειρήσεις. Πολύ φοβάμαι όμως ότι, όσο περισσότερα κέντρα υγείας δημιουργούνται, τόσο περισσότερα ταξίδια θα κάνουμε στην Αθήνα. 

Οι μόνοι που εξυπηρετούνται από τη δημιουργία πολλών κέντρων υγείας είναι οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες, που επανεκλέγονται υποσχόμενοι στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες και μονάδες υγείας σε... σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η υγεία ήταν και παραμένει προνομιούχος χώρος για τους άρχοντες του ρουσφετιού - και όποιος τον εκμεταλλεύεται καλύτερα κερδίζει μια αναπαυτική καρέκλα στην αυτοδιοίκηση ή την κεντρική πολιτική σκηνή. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν στο μέλλον διαβάσω ότι θα γίνει κέντρο υγείας το... αεροδρόμιο, ή κλινική το λιμεναρχείο. Ετσι κι αλλιώς σε κανέναν δεν προκάλεσε έκπληξη η βούληση του δημάρχου Καλαμάτας να μετατρέψει το σιδηροδρομικό σταθμό Ασπροχώματος σε ιατρείο για τσιγγάνους. 

Τη υγειά μας να 'χουμε, να πληρώνουμε φόρους για να κατασκευάζονται κέντρα υγείας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 20:45