Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 13:56

Παραχωρήσεις αλά ελληνικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παραχωρήσεις αλά ελληνικά

Αποζημίωση 75,9 εκατ. ευρώ για τα μειωμένα έσοδά του από τα διόδια θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο στο "Μορέα", ενώ σε βάθος 30ετίας θα δώσει επιπλέον 330 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιδότησης εφόσον τα έσοδα δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των δανείων της εταιρείας. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Καθημερινή", αυτά προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη, σύμφωνα με την οποία ο "Μορέας" θα εισπράξει επιπλέον χρήματα χωρίς να κατασκευάσει ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου επιπλέον από όσα προέβλεπε η αρχική σύμβαση.

Η νέα σύμβαση είναι συμφέρουσα για την εταιρεία, αλλά αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά αναφορικά με το δημόσιο όφελος. Γι' αυτό η "Καθημερινή" δικαίως σχολιάζει: “Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει είναι γιατί το Δημόσιο να προστατεύσει τον παραχωρησιούχο, όταν ακόμα και στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας του θα έπαιρνε έναν αυτοκινητόδρομο έτοιμο κατά 95% (δηλαδή δεν θα έμενε με εργοτάξια να «χάσκουν», όπως στους άλλους 4 αυτοκινητοδρόμους). Υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις του παραχωρησιούχου, το Δημόσιο εκτιμά ότι ο τερματισμός της σύμβασης παραχώρησης με ευθύνη του ιδιώτη θα οδηγήσει το Δημόσιο στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 630 εκατ. ευρώ (ή 792 εκατ. ευρώ, αν αποδειχθεί ευθύνη του Δημοσίου).
Υπενθυμίζεται ότι ο "Μορέας" έχει λάβει στο παρελθόν ως αποζημίωση 68,4 εκατ. ευρώ για καθυστέρηση της έναρξης παραχώρησης και 5,7 εκατ. ευρώ για καθυστερημένη καταβολή δύο δόσεων της χρηματοδοτικής συμβολής. Και μέσω διαιτησίας 9,7 εκατ. ευρώ για απώλεια εσόδων από διόδια (συνολικά 83,8 εκατ. ευρώ)”.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο "Μορέας" παράλαβε και λειτουργεί το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα που κατασκευάστηκε με χρήματα του Δημοσίου και ότι απλώς διαπλάτυνε το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου Κόρινθος - Τρίπολη. Ουσιαστικά κατασκεύασε μόνο τα τμήματα Τρίπολη - Παραδείσια και Τσακώνα - Θουρία, τις σήραγγες σε “κεραίες” και Νιοχώρι, καθώς και τη δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο. Για αυτά τα λίγα χιλιόμετρα -εκτός από τα διόδια- έχει εισπράξει λόγω καθυστερήσεων μέχρι τώρα 83,8 εκατομμύρια ευρώ, και θα εισπράξει άλλα 75,9 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά θα εισπράξει δηλαδή το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 159,7 εκατομμύριων ευρώ. Και μαζί με τα 330 εκατομμύρια που θα πληρώσει το Δημόσιο σε βάθος 30ετίας, ο "Μορέας" θα τσεπώσει 489,7 εκατομμύρια ευρώ.
Με απλά λόγια: Το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει μισό δισεκατομμύριο για μισό δρόμο, αφού ο υπόλοιπος παραδόθηκε κατασκευασμένος. Και κανένας δεν εντυπωσιάζεται από αυτή τη σύμβαση παραχώρησης αλά ελληνικά. Ουσιαστικά ο μόνος κερδισμένος είναι ο "Μορέας" και ο μεγάλος ζημιωμένος το Δημόσιο, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος. Από την πλευρά της η εταιρεία καλά κάνει και προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της. Οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αντικειμενικό σκοπό έχουν την μεγιστοποίηση του κέρδους και λογικό είναι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του δημόσιου τομέα. Ομως πλέον είναι ηλίου φαεινότερο ότι η σύμβαση παραχώρησης είναι “λεόντειος” σε βάρος του Δημοσίου. Ειλικρινά δεν ξέρω, γιατί δεν έχω τις νομικές γνώσεις που απαιτούνται, αν ήταν “λεόντειος” και η αρχική σύμβαση παραχώρησης και αν έχουν ευθύνες όσοι την ψήφισαν χωρίς να τη διαβάσουν. Ούτε γνωρίζω αν η αρχική σύβαση "έμπαζε" από παντού σκόπιμα ή κατά λάθος. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το Δημόσιο θα πληρώσει πανάκριβα το μισό δρόμο. Και στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μόνο που εκεί η κοινοπραξία “Ολυμπία Οδός” δεν παίρνει αποζημιώσεις, αφού της αρκεί το φιλέτο των διοδίων της Ελευσίνας. Παραδίνει όμως μόνο το μισό δρόμο από την Κόρινθο έως την Πάτρα και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Καλά κάνει αφού δεν κάθεται κανένας στο σκαμνί.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 13:59