Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 14:25

Είσοδος της Καλαμάτας παραμένει η... Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οι καλαματιανές τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα απευθυνθούν σε άλλες αγορές αν δεν φτάσει ο κόμπος στο χτένι

Από τα διάφορα ενδιαφέροντα που ακούστηκαν προχθές στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, αξίζει να σταθούμε στην τοποθέτηση του πρόεδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρέα Ζαγάκου, ο οποίος είπε πως «η αύξηση του αεροδρομίου και η πληθώρα των πτήσεων δεν αφορούν την πόλη. Την αφορούν οι Ελληνες που θα έρθουν για να μείνουν, να κοιμηθούν, να φάνε και να διασκεδάσουν»...
Ο κ. Ζαγάκος ουσιαστικά είπε μια μεγάλη αλήθεια που πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματίες την κρύβουν με μισόλογα και μπαρουφολογίες. Είπε νέτα σκέτα ότι οι καλαματιανές επιχειρήσεις δούλευαν και θέλουν να δουλεύουν με Ελληνες - και ότι μόνο αν βρεθούν σε μεγάλη ανάγκη θα στραφούν στους αλλοδαπούς.
Στην πραγματικότητα, οι Καλαματιανοί επαγγελματίες δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από όσα έζησε όλη η ελληνική τουριστική επιχειρηματική κοινότητα την εποχή των παχιών αγελάδων και των διακοποδανείων. Τότε που ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έπαιρνε συνολικά επίδομα αδείας 2.000 ευρώ και δεν δίσταζε να πληρώσει τα μισά σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Τότε που ακόμα και οι... άνεργοι έπαιρναν δάνειο για να πάνε διακοπές.
Ειλικρινά, όπως έχω γράψει άλλωστε πολλές φορές, δεν θα είχα καμιά αντίρρηση να μας ξαναδώσουν δανεικά οι “κουτόφραγκοι” για να επιστρέψουμε στην εποχή των παχιών αγελάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πανηγύριζα κι εγώ, προτρέποντας παράλληλα τους επιχειρηματίες να ανοίξουν κι άλλα μαγαζιά που να απευθύνονται στους κιμπάρηδες Ελληνες καταναλωτές. Δυστυχώς όμως, δεν γίνονται θαύματα - και γι' αυτό εκτιμώ ότι το εισόδημα των Ελλήνων δεν θα αυξηθεί σύντομα. Ή αν το προτιμάτε με τα λόγια του πρόεδρου του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας Κώστα Ανδριανόπουλου: «Η ελληνική αγορά θα αργήσει πολύ να ανακάμψει».
Αφού λοιπόν η ελληνική αγορά θα αργήσει να ανακάμψει, γιατί οι Καλαματιανοί επαγγελματίες δεν στρέφονται σε άλλες αγορές, όπως στράφηκαν οι επιχειρηματίες της Πυλίας, της Μάνης και της Τριφυλίας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εξίσου πολύπλοκη με το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Αντίστοιχα, και οι καλαματιανές τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα απευθυνθούν σε άλλες αγορές αν δεν φτάσει ο κόμπος στο χτένι.
Με πιο απλά λόγια: Οσο αντέχει το ταμείο, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Τσακώνα. Αν αδειάσει εντελώς το ταμείο, θα στραφούν προς το αεροδρόμιο.
Ολα τα υπόλοιπα είναι... εισηγήσεις για επιδοτούμενα συνέδρια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 14:25