Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014 13:07

Να μη μείνουν αξέχαστα τα φετινά Χριστούγεννα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μετρώντας ψήφους στις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκατομμύρια για την “εξαγορά” της ψήφου του Χαϊκάλη φτάσαμε στα Χριστούγεννα χωρίς κανένας να γνωρίζει αν θα εκλεγεί ανώτατος άρχοντας ή αν θα πάμε για εθνικές εκλογές.

Η Βουλή θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα στην τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα αντιφατικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες καταψηφίζουν τα κυβερνητικά κόμματα, ενώ δεν θέλουν εκλογές. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό σώμα από τη μια θέλει να μην γίνουν εκλογές και από την άλλη ζητά να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης με νόμισμα το ευρώ και χωρίς μνημόνιο.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι τάσεις του εκλογικού σώματος δεν μπορούν να ερμηνευτούν με πολιτικούς όρους. Δεν ξέρω αν μπορούν να ερμηνευτούν από την επιστήμη της Κοινωνικής Παθοψυχολογίας, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα πληρώσουμε για πολλά χρόνια τις φαντασιώσεις των ψηφοφόρων. Για την ακρίβεια η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά τόσο τους “επαναστάτες υπερκαταναλωτές” που θέλουν διαγραφή χρεών για να πάρουν νέα δανεικά, όσο και αυτούς που στοιχίζονται πίσω τους πιστεύοντας ότι τα λαμόγια θα οικοδομήσουν σοσιαλιστικούς ή εθνικοσοσιαλιστικούς παράδεισους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αν και δεν είμαι αισιόδοξος για την επίλυση του “ελληνικού προβλήματος”, εκτιμώ ότι είναι καλύτερο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να γίνουν εθνικές εκλογές. Οι εκλογές βεβαίως δεν θα λύσουν το “ελληνικό πρόβλημα”. Μπορεί όμως να διαλύσουν κάποιες ψευδαισθήσεις ανοίγοντας τη ρωγμή που απαιτείται για τη δημιουργία μιας πολιτικής δύναμης ικανής να διαχειριστεί την κρίση. Από την άλλη πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του ατυχήματος που θα κάνει αξέχαστα τα φετινά Χριστούγεννα επειδή θα είναι τα τελευταία που θα περάσουμε στο πλευρό των συμμάχων που νίκησαν σε δυο Παγκόσμιους και στον "Ψυχρό Πόλεμο".
Καλά Χριστούγεννα και να μη μας μείνουν αξέχαστα.


Θανάσης Λαγός
e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014 13:15