Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 12:41

Το διαρκές δίλημμα: Ευρώπη ή Βαλκάνια;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Το διαρκές δίλημμα: Ευρώπη ή Βαλκάνια;

Στις 31 Οκτωβρίου 2011 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος, με το ερώτημα της έγκρισης νέας δανειακής σύμβασης για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση για δημοψήφισμα “αποδοκιμάστηκε” από τους Ευρωπαίους ηγέτες, και στις 11 Νοεμβρίου 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε και στη θέση του ορκίστηκε πρωθυπουργός ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος. Ετσι, δε μάθαμε ποτέ αν στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός θα επέλεγε να συνεχίσει με τους εταίρους του στην Ευρώπη ή αν θα προτιμούσε μια μοναχική βαλκανική πορεία. Δεν μάθαμε επίσης αν είχαν δίκιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες που φοβήθηκαν την απάντηση του ελληνικού λαού ή αν οι φόβοι τους ήταν υπερβολικοί. Από τότε έως σήμερα το δίλημμα "Ευρώπη ή Βαλκάνια" τίθεται καθημερινά στον Ελληνα πολίτη - και η απάντηση εξαρτάται τις περισσότερες φορές από το ποιος και πώς θέτει το ερώτημα.
Οταν λοιπόν, για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έθεσε το δίλημμα με την ερώτηση "ΕΝΦΙΑ ή ΣΥΡΙΖΑ", πολλοί φορολογούμενοι απάντησαν έχοντας στο μυαλό τους το... Κούγκι. Αν πάλι ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήσει ευθέως "Ευρώπη ή βαλκανικός σοσιαλισμός", είναι βέβαιο ότι δεν θα του αρέσει η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δυσάρεστη απάντηση θα επιφυλάξουν οι πολίτες και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αν τους ρωτήσει εάν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από την πολιτική της κυβέρνησής του. Γι' αυτό ο μεν κ. Σαμαράς προτιμά να θέτει το δίλημμα με την ερώτηση  “Ευρώπη ή χάος”, ο δε κ. Τσίπρας με την ερώτηση "ΕΝΦΙΑ ή διαγραφή χρέους".
Για ευνόητους λόγους ο κ. Σαμαράς ταυτίζει την Ευρώπη με τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ με τη διαγραφή χρεών.
Προσωπικά εκτιμώ ότι αν οι πολίτες ξαναδώσουν λευκή επιταγή στη Νέα Δημοκρατία, θα ζήσουμε και πάλι μέρες ελληνικού... χάους. Επίσης, αν το εκλογικό σώμα πιστέψει τον κ. Τσίπρα, θα πληρώσει τριπλάσιο ΕΝΦΙΑ για να διατηρηθούν τα κεκτημένα των κρατικοδίαιτων κηφήνων. Ομως στα δημοψηφίσματα και στις εκλογές δεν έχουν σημασία οι προσωπικές απόψεις, αλλά οι κυρίαρχες επιλογές του εκλογικού σώματος και... το τελικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, τόσο οι επιλογές όσο και το εκλογικό αποτέλεσμα εξαρτώνται πάντα από χιλιάδες παράγοντες, ενώ το τυχαίο ελλοχεύει πάντα, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη λογική.
Αυτό το τυχαίο... ατύχημα φοβήθηκαν το 2011 οι Ευρωπαίοι ηγέτες κι έστειλαν το Γιώργο Παπανδρέου να κάνει... διαλέξεις σε πανεπιστήμια, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες και να τεθεί το δίλημμα “Ευρώπη ή Βαλκάνια” με άλλους όρους. Σε αντίθεση όμως με την Ευρώπη, στα Βαλκάνια οι συνθήκες ωριμάζουν πολύ αργά - κι έτσι τρία χρόνια μετά την απόπειρα του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα, κανένας δεν γνωρίζει τι θα απαντήσουν οι εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι στο δίλημμα "Σαμαράς ή Τσίπρας". Οποιος επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα πριν από το εκλογικό σώμα, κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος που έκαναν στο παρελθόν εκατομμύρια πασόκοι που απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός τους σε μια κυβέρνηση Σαμαρά. Τελικά όμως το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο συμμετείχε σε μια δεξιά κυβέρνηση, αλλά κλείνοντας τον κύκλο του αναγκάζεται να υπερασπιστεί με πάθος την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της ανοδικής του πορείας υποστήριζε ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ είναι το ίδιο... συνδικάτο.
Γι' αυτό ειλικρινά δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν τη μεθεπόμενη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ή αν η Νέα Δημοκρατία προσπαθώντας να επικοινωνήσει με το ακροδεξιό ακροατήριό της επιλέξει το δρόμο της βαλκανικής μοναξιάς. Δεν θα μου κάνει όμως καμία εντύπωση και το αντίθετο: αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει το δρόμο του βαλκανικού σοσιαλισμού και η Νέα Δημοκρατία το δρόμο της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που να μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αντιθέτως, πλεονάζουν οι αρχηγοί κομμάτων οι οποίοι θα ρίσκαραν την ευημερία των πολιτών προκειμένου να ικανοποιήσουν προσωπικές τους στρατηγικές και μωροφιλοδοξίες.

Θανάσης Λαγός
e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 12:46