Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015 13:04

Το ανομολόγητο σχέδιο για το λιμάνι της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Το γκρέμισμα των αποθηκών και η απομάκρυνση από την προβλήτα του γερανού, που χρησιμοποιήθηκε ελάχιστες φορές, σηματοδοτούν αφενός το τέλος της εποχής των μεγάλων προσδοκιών για το υπάρχον λιμάνι της Καλαμάτας και, αφετέρου, την έναρξη της συζήτησης τόσο για την αξιοποίησή του όσο και για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου εμπορικού λιμανιού.


Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, την εποχή των παχιών αγελάδων, κάποιοι πίστευαν ότι το υπάρχον λιμάνι μπορεί να γίνει η νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης κι ότι στα ήρεμα νερά του μπορεί να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα εμπορικά, τουριστικά, αλλά και πλοία των γραμμών που θα συνδέαν την Πελοπόννησο άλλοτε με την Κρήτη κι άλλοτε με την Αφρική. Την ίδια εποχή, κάποιοι ονειρεύονταν εμπόριο με την ισλαμοσοσιαλιστική Λιβύη του μακαρίτη του Καντάφι και άλλοι πίστευαν ακράδαντα ότι έγιναν μικροί εφοπλιστές αγοράζοντας μετοχές της ΑΝΕΝ. Η ζωή και η αγορά απέδειξαν βέβαια ότι η “Μυρτιδιώτισσα” ήταν ασύμφορη κι ότι ο ισλαμοσοσιαλισμός του Καντάφι ήταν... ισάξιος των μετοχών που αγόρασαν οι Μεσσήνιοι πιστεύοντας ότι αρκεί ένας γερανός για να γίνει το λιμάνι της Καλαμάτας νότια πύλη της Ευρώπης.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2015 και η δημοτική αρχή σχεδιάζει να απαλλάξει το λιμάνι από τα άχρηστα μηχανήματα και τις άδειες αποθήκες. Σύμφωνα με το ανομολόγητο σχέδιό της, το λιμάνι θα είναι ουσιαστικά τουριστικό, καθώς θα εξυπηρετεί μόνο κρουαζιερόπλοια και τους θαμώνες των καφετεριών που θα απλώνουν τις αρίδες τους στις προβλήτες. Μελλοντικά -και σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, εναντίον του οποίου έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η... δημοτική αρχή που το ψήφισε-, αν παραστεί ανάγκη θα κατασκευαστεί ένα νέο εμπορικό λιμάνι δυτικά της μαρίνας.
Ουσιαστικά, το ανομολόγητο σχέδιο της δημοτικής αρχής έχει έναν και μοναδικό στόχο: τις ψήφους των επαγγελματιών εστίασης και ψυχαγωγίας, που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της πόλης. Ετσι κι αλλιώς οι ψήφοι των επιχειρηματιών που θέλουν εμπορικό λιμάνι είναι πλέον λίγες - κι ακόμα λιγότεροι είναι οι Καλαματιανοί που θέλουν να δουν... τούρκικη σημαία σε μια λιμενομαρίνα.
Το μόνο που δεν έχει διασφαλιστεί ακόμα είναι η παραμονή των δεκάδων λιμενικών στην Καλαμάτα. Αλήθεια, τι θα κάνουν τόσες δεκάδες λιμενοφύλακες σε ένα λιμάνι που δεν διαθέτει γερανό και αποθήκες; Μη φοβάστε, δεν θα μετατεθούν. Για όλα έχει πρόβλεψη το ανομολόγητο σχέδιο. Είναι αμετακίνητοι γιατί διενεργούν ελέγχους για απόβλητα των ελαιοτριβείων στους υδάτινους αποδέκτες, δηλαδή στα ποτάμια.
Οποιος φοβάται ότι θα έχουμε την τύχη της Λιβύης, ας πουλήσει τις μετοχές της ΑΝΕΝ και ας πάει στο καλό.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015 13:06