Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 14:23

Η Αριστερά βγάζει το φίδι απ΄ την τρύπα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το λένε άλλωστε και όλες οι δημοσκοπήσεις. Τη Δευτέρα ή θα έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή έναν κυβερνητικό συνασπισμό με βάση το ΣΥΡΙΖΑ ή θα πάμε σε μια νέα εκλογική  αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Σαμαρά μπροστά στα δύσκολα την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια και παραδίνει τα κλειδιά στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς παρέδωσε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2009 στο Γιώργο Παπανδρέου.

Για ακόμα μια φορά η παράταξη της Δεξιάς δεν μπορεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα και παραδίδει τη διακυβέρνηση της χώρας στην Αριστερά. Αυτό έκανε το 2009 ο Κώστας Καραμανλής κηρύσσοντας εκλογές ένα μόλις χρόνο μετά τις εκλογές του 2008 και το ίδιο κάνει τώρα ο Αντώνης Σαμαράς προτείνοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το δεξιό Σταύρο Δήμα ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν θα τον ψηφίσει η Αριστερά. Τότε ο Καραμανλής δεν πήρε μέτρα για να σώσει την οικονομία από τη χρεοκοπία γιατί φοβήθηκε ότι θα ανατραπεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τελικώς η οικονομία χρεοκόπησε, αλλά σώθηκε η… Νέα Δημοκρατία. Ετσι δόθηκε η ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά να σώσει την οικονομία από την πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Οταν όμως το φθινόπωρο που μας πέρασε οι δανειστές ζήτησαν από τον κ. Σαμαρά να πάρει νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός φοβήθηκε μήπως τον ανατρέψουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και επίσπευσε τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να πάμε με σιγουριά σε εθνικές κάλπες. Ο κ. Σαμαράς, όπως και ο Καραμανλής, προτίμησε να σώσει τη… Νέα Δημοκρατία ώστε να είναι έτοιμη να κυβερνήσει την επόμενη της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Ουσιαστικά η δεξιά παράταξη στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν πήρε ούτε ένα επώδυνο αναγκαίο μέτρο. Αφησε τη χειροβομβίδα στα χέρια της Αριστεράς και κρύφτηκε περιμένοντας να την ξανακαλέσουν να κυβερνήσει όταν θα κατακάτσει ο κουρνιαχτός από την έκρηξη των χρεοκοπιών.
Στον αντίποδα η Αριστερά (και μην μου πει κάποιος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Αριστερά, γιατί θα του θυμίσω ότι κανένας δεν χλεύασε το πράσινο σύνθημα “Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά”) τόσο το 2009 όσο και σήμερα παραλαμβάνει από τη Δεξιά την απασφαλισμένη χειροβομβίδα, χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρούσε ότι είχε να αντιμετωπίσει μια συνηθισμένη χρηματοπιστωτική κρίση και ότι, σύμφωνα με την παλιά καλή κεϊνσιανή συνταγή, το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ήταν μια γενναία αύξηση των δαπανών ώστε να πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι οι κεϊνσιανές συνταγές επιδεινώνουν την κατάσταση και τότε συνειδητοποιώντας το μέγεθος του προβλήματος άρχισε με την απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα χέρια να ψάχνει για δανεικά. Τελικώς πήγε στο Καστελλόριζο και ανακοίνωσε ότι η οικονομία χρεοκόπησε. Τη συνέχεια την ξέρετε… Μνημόνιο, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αγανάκτηση, αντιμνημονιακά συλλαλητήρια, μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και δεν έγιναν, λουκέτα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, ΕΝΦΙΑ, χιλιάδες επαγγελματίες ανασφάλιστοι, τα λαμόγια συνεχίζουν το πάρτι, και κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και στις δημοσκοπήσεις.
Αύριο, μεθαύριο λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας θα παραλάβει από τον Αντώνη Σαμαρά την… απασφαλισμένη χειροβομβίδα, αλλά θα χρειαστεί σαν το Γιώργο Παπανδρέου να περάσουν κάποιοι μήνες για να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να διαχειριστεί. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αντιληφθεί σύντομα την κατάσταση και με τη χειροβομβίδα στο χέρι θα τρέχει για νέα δανεικά. Σε διαφορετική περίπτωση η χειροβομβίδα θα σκάσει στα χέρια του και το ωστικό κύμα δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Σε κάθε περίπτωση θα διαπιστώσει και αυτός, όπως διαπίστωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις και ότι τα προβλήματα του 21ου αιώνα δεν λύνονται με συνταγές του 20ού. Ισως τότε να θυμηθεί ότι ούτε τα προβλήματα του 20ού λύθηκαν με συνταγές του 19ου αιώνα και γι' αυτό η ανθρωπότητα βίωσε δυο αιματηρούς παγκόσμιους πολέμους πριν απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης και της ανάπτυξης.
Από εκεί και πέρα εκτιμώ ότι τόσο η ελληνική Δεξιά όσο και η ελληνική Αριστερά έχουν ξεχαστεί στον 20ό αιώνα και ότι δύσκολα θα αντιληφθούν ότι εκτός από την εξουσία υπάρχει και η οικονομία. Κατά τα άλλα όπως είπαμε και στην αρχή, η Αριστερά καλείται για μια ακόμα φορά να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Οι οπαδοί της πιστεύουν ότι ο Αλέξης θα γητεύσει  το… Διαμαντή. Οταν βγει από την τρύπα του ο… πύθωνας, θα τα ξαναπούμε. 

Δημοσιεύτηκε στη έντυπη έκδοση της "Ε" το Σάββατο πριν τις εκλογές. 

Θανάσης Λαγός
e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 18:50