Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 12:35

4 "κόκκινοι" βουλευτές και 5 "γαλάζιοι" δήμαρχοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πώς θα συνεργαστούν οι 4 "κόκκινοι" Μεσσήνιοι βουλευτές με τους 5 "γαλάζιους" δημάρχους του νομού; Θα είναι δημιουργική η συγκατοίκηση; Οι ερωτήσεις αυτές κάνουν από χθες το γύρο της Μεσσηνίας και σίγουρα η απάντηση δεν αφορά μόνο όσους ανησυχούν για τυχόν διατάραξη της κατεστημένης τάξης πραγμάτων.

Προσωπικά και χωρίς υπεκφυγές, εκτιμώ ότι η συγκατοίκηση των 4 "κόκκινων" βουλευτών με τους 5 "γαλάζιους" δημάρχους στον ίδιο νομό θα είναι κάτι παραπάνω από εύκολη, αφού όλοι τους πιστεύουν στην διευθυνόμενη από το κράτος οικονομία και στην αυτοδιοίκηση επιχειρηματία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι "γαλάζιοι" δήμαρχοι της Μεσσηνίας πάντα συνεργάζονταν άψογα με τις "πράσινες" κυβερνήσεις -ειδικά αν οι τελευταίες έδιναν χρήματα για προσλήψεις και τσιμεντοστρώσεις.
Γενικότερα τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση ξεκίνησαν τα χρόνια των μνημονίων, όταν η τρόικα απαίτησε να μπει τάξη στα οικονομικά των δήμων. Μέχρι τότε οι δήμοι έγραφαν ό,τι ήθελαν στα λογιστικά βιβλία και ανέθεταν προφορικά τα έργα, όπως στην Τριφυλία που ακόμα τρέχουν για να προλάβουν τις κατασχέσεις. Η λογιστική τάξη όμως δυσαρέστησε τους δημάρχους και γι' αυτό στράφηκαν κατά της τρόικας δυναμώνοντας με αυτή τη στάση τους ακόμα περισσότερο το αντιμνημονιακό ρεύμα που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Παράλληλα οι περισσότεροι δήμαρχοι τάχθηκαν ανεπιφύλακτα κατά των ιδιωτικοποιήσεων επειδή ήθελαν να εκμεταλλεύονται οι δήμοι τη δημόσια περιουσία. Για παράδειγμα: Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τάχθηκε κατά της πώλησης της έκτασης ανατολικά της μαρίνας, ενώ παράλληλα ζητούσε και την μαρίνα. Τι διαφορετικό θα ζητήσουν οι 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα ζητήσουν τίποτα διαφορετικό και αν προλάβουν, θα παραχωρήσουν τη μαρίνα στο Δήμο Καλαμάτας.
Από εκεί και πέρα αν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ακυρώσει το σκουπιδοδιαγωνισμό, δεν νομίζω ότι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας θα τα "βάψουν μαύρα". Αντιθέτως θα κατέβουν οι μαύρες σημαίες από τους δρόμους της Οιχαλίας, ενώ ο κ. Νίκας θα μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστος τον αγώνα του για την προεδρία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου. Ο μόνος που θα έχει πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αλλά προσωρινά θρηνεί για το “μαύρισμα” της κόρης του στην Αρκαδία. Μελλοντικά θα δει κατά πού φυσάει ο άνεμος και θα αποφασίσει αν θα ζητήσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Μέχρι τώρα τον έχουν στηρίξει ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Γιατί όχι και ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στα νιάτα του ο κ. Τατούλης ήταν… μαοϊκός. Δεν θα είναι δύσκολο να επιστρέψει στην πρώτη του πολιτική κατοικία. 
Θανάσης Λαγός
e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 12:34