Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 12:37

Το πολιτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Αν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έρθει για τις επετειακές εκδηλώσεις της 23ης Μαρτίου μια μέρα νωρίτερα στην Καλαμάτα, και κάνει μια βόλτα στους δρόμους της πόλης, θα εξαγάγει πολύτιμα συμπεράσματα, τόσο για το πολιτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας όσο και για το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας.

Αν λοιπόν ο κ. Σαμαράς έρθει την Κυριακή στην Καλαμάτα, θα δει 1.500 τουρίστες να κοιτάζουν τις βιτρίνες των κλειστών μαγαζιών και ν' αναρωτιούνται αν πράγματι οι Ελληνες έχουν οικονομικό πρόβλημα ή αν απλώς δουλεύουν τους “κουτόφραγκους” που ανοίγουν τα καταστήματά τους και τις Κυριακές. 

Τα μαγαζιά της Καλαμάτας παραμένουν κλειστά όταν έρχεται κρουαζιερόπλοιο, επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπόρεσε να πείσει την εμπορική κοινότητα -και γενικότερα την κοινωνία- ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός ελαστικού ωραρίου λειτουργίας προκειμένου να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική. Στον αγώνα ενάντια στην ελαστικοποίηση του ωραρίου πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωνε δεν θα έπειθαν κανέναν αν δεν είχαν τη στήριξη των νεοδημοκρατών εμπόρων. 

Ειδικότερα στην Καλαμάτα, η διοίκηση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, που πρόσκειται φιλικά στον Αντώνη Σαμαρά, τορπίλισε φανερά την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές: Οι νεοδημοκράτες έμποροι στάθηκαν στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και της Ακροδεξιάς που αγωνίζονταν για να παραμείνουν κλειστά τα μαγαζιά τις Κυριακές. 

Ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε στην κάλπη, γιατί οι έμποροι -όπως και οι περισσότερες οικονομικές ομάδες- δεν έχουν πειστεί ότι πρέπει να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή, ειδικά εάν αφορά... τους ίδιους. Γι' αυτό και στηρίζουν οποιονδήποτε υπόσχεται επιστροφή στην ανέμελη εποχή της δανειακής ευημερίας. Βεβαίως ο κ. Σαμαράς προσπάθησε μετά τις ευρωεκλογές να πείσει τους νεοδημοκράτες εμπόρους και τους υπόλοιπους νοσταλγούς του παρελθόντος, ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος... επιστροφής στα δανεικά. Τελικώς όμως, πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι προτίμησαν να ψηφίσουν όσους δήλωναν ξεκάθαρα «Ποτέ την Κυριακή», ενώ την ίδια ώρα πολλοί φιλοευρωπαίοι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι, που αγωνίζονταν για ανοιχτά μαγαζιά, ψήφισαν με βαριά καρδιά Νέα Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία έχει φτάσει σε πολιτικό αδιέξοδο επειδή οι οπαδοί της πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει φωναχτά αυτά που η κυβέρνηση Σαμαρά έλεγε ψιθυριστά για να μην την ακούσουν οι δανειστές. Τώρα, εάν ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να ψιθυρίζει, θα τον εγκαταλείψουν οριστικά τόσο αυτοί που τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, όσο και οι δεξιοί που πήγαν στα άκρα τραγουδώντας «Ποτέ την Κυριακή». Αν πάλι τραγουδήσει κι αυτός «Ποτέ την Κυριακή», απλώς θα γίνει συνοδοιπόρος του ΣΥΡΙΖΑ - ενώ αν χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και μιλήσει για ανοιχτά μαγαζιά, θα χάσει και τους τελευταίους φίλους του στην Καλαμάτα. 

Μια βόλτα την Κυριακή στους δρόμους της Καλαμάτας θα είναι αρκετή για να αντιληφθεί ο κ. Σαμαράς το αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 12:37