Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 17:08

Μαύρες πλερέζες για το σταθμό και τη μαρίνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Στην Καλαμάτα οι εθνολαϊκιστές, που πιστεύουν ότι όταν θες να βάψεις αυγά το σύμπαν συνωμοτεί για να δημιουργηθούν τα αναγκαία... αέρια, έχουν κατεβάσει μαύρες πλερέζες επειδή στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης στεγάζεται αλβανική εταιρεία μεταφορών και επειδή φοβούνται ότι η μαρίνα της πόλης θα πουληθεί σε Τούρκους.

Οι ίδιοι αγωνίζονται για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να γίνει... εθνικά ανεξάρτητη, όπως ήταν με τη δραχμή την εποχή του Τζον Πιουριφόι και του Φίλιπς Τάλμποτ. Δυστυχώς, όλα αυτά μαζί δεν τα υποστηρίζει απλώς μια περιθωριακή ομάδα φανατικών, σαν αυτές που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αλλά τα ακούμε τόσο από τον μέσο άνθρωπο της διπλανής πόρτας όσο και από μέλη της οικονομικής και πολιτικής τοπικής ελίτ. Τα... ακούμε μόνο, γιατί αν προσπαθήσει κανείς να εξηγήσει ότι η υποτιμημένη δραχμή θα κάνει πιο φτηνή την αγορά της μαρίνας, γρήγορα θ' αντιληφθεί ότι η συζήτηση εξελίσσεται στο σύμπαν του παραλόγου και άρα είναι αδύνατη η συνέχισή της με λογικά επιχειρήματα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι εθνολαϊκιστές νοσταλγοί της δραχμής δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει αυτομάτως σε υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος, κι ότι τότε οι ξένοι θα μπορούν να αγοράσουν πολύ πιο φτηνά τις ελληνικές περιουσίες και επιχειρήσεις. Ετσι κι αλλιώς, πολλοί από αυτούς τους εθνολαϊκιστές ονειρεύονται περιορισμό του διεθνούς εμπορίου για να στηριχτούν οι εθνικές οικονομίες, όπως συνέβη την περίοδο της ανόδου των ναζιστών και των φασιστών, μετά την ύφεση της δεκαετίας του 1930. Ομως εκτός από πολύ αίμα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχει κυλήσει πια και πολύ νερό στο ποτάμι της εξέλιξης - κι έτσι είναι αδύνατον ο κόσμος να επιστρέψει στις κλειστές εθνικές οικονομίες. Ακόμα κι αν αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων ή αν κυριαρχήσουν διαφορετικές οικονομικές αντιλήψεις στη διεθνή κοινότητα, είναι αδύνατον να μειωθεί ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών χωρίς αντίστοιχη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου. 

Η αλληλοεξάρτηση των οικονομιών είναι σήμερα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην Ιστορία, και μόνο όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά ή διανοητικά προβλήματα δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν οι Κινέζοι αγοράζουν την ιταλική Pirelli είναι ανόητο να μιλάς για ελληνικές μαρίνες. Εκτός αν είσαι πράκτορας των... Ρώσων ή τα έχεις αρπάξει από τους Αραβες και δουλεύεις για λογαριασμό τους, στο όνομα πάντα μιας εθνικά υπερήφανης πολιτικής.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 17:39