Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 17:16

Οταν οι διαδηλωτές γίνονται κυβέρνηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μας. Δεν είναι μόνο στους δήμους, είναι και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, έγιναν στο "Κόκκινο". Οπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι καλό η ΕΥΠ να το κοιτάξει. Τυχαία είναι όλα αυτά; Δεν ξέρω αν είναι ξένος ή εσωτερικός δάκτυλος, γιατί να είναι ξένος;

Προβληματίζομαι ιδιαιτέρως και δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, και νομίζω κανένας μας δεν πρέπει να αποκλείει τίποτα, αλλά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο εργαζόμενος, ο οποίος διαμαρτύρεται, δεν πρόκειται να χτυπηθεί. Ούτε συνταξιούχος ούτε μαθητής ούτε ηλικιωμένος. Εχω μια διαφορετική αντίληψη, αλλά από την άλλη μεριά, δεν είμαστε και ιδιαιτέρως αγαθοί με ό,τι γίνεται».

Τα παραπάνω τα δήλωσε στο "Βήμα Fm" ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, απαντώντας σε ερώτηση για τις καταλήψεις δημόσιων κτηρίων από αντιεξουσιαστές. Σίγουρα ο κ. Πετράκος είναι προβληματισμένος με την κατάσταση, αλλά αναρωτιέμαι πώς θα αντιδρούσε πριν από λίγα χρόνια, όταν ο ίδιος διαδήλωνε με το κίνημα “Δεν πληρώνω”, αν κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωνε: «Οπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι καλό η ΕΥΠ να το κοιτάξει. Τυχαία είναι όλα αυτά; Δεν ξέρω αν είναι ξένος ή εσωτερικός δάκτυλος, γιατί να είναι ξένος;». Προφανώς -και δεν νομίζω ότι κάνω λάθος- ο κ. Πετράκος θα του απαντούσε οργισμένος και αγανακτισμένος ότι δεν υπάρχει κανένας ξένος ή εσωτερικός δάκτυλος και ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διαδηλώνουν.

Το ίδιο νομίζω ότι θα απαντήσουν και οι αναρχικοί στον κ. Πετράκο, και η μόνη συζήτηση που αξίζει τον κόπο να γίνει, αφορά τα όρια που πρέπει να θέτει ένα κράτος όσον αφορά τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Ετσι κι αλλιώς θεωρούσα και θεωρώ τις συνωμοτικές θεωρίες περί “γνωστών - άγνωστων”, περί προβοκατόρων και περί πρακτόρων της ΚΥΠ ή της ΕΥΠ, ως άλλοθι για να μη συζητήσουμε ποτέ σοβαρά για τα όρια των διαδηλώσεων. 

Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν, δεξιοί, αριστεροί, κουμουνιστές και ακροδεξιοί, φιλελεύθεροι και αναρχικοί, έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν, ακόμα και κατά του κράτους ή της δημοκρατίας, αρκεί κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους να τηρούν τους νόμους. Οταν οι διαδηλωτές παραβούν το νόμο, η Αστυνομία πρέπει να επέμβει άμεσα για να επαναφέρει την τάξη. Αν γίνουν συλλήψεις, οι ομοϊδεάτες των συλληφθέντων έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν για την απελευθέρωση των συλληφθέντων, αρκεί επίσης να τηρούν τους νόμους. Αν όμως κάποιοι κηρύξουν πόλεμο στο κράτος ή στο δημοκρατικό πολίτευμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος θα χρησιμοποιήσει βία για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών. 

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι αναρχικοί όσο και οι ακροδεξιοί έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητούν το κράτος ή τη δημοκρατία ή την εκάστοτε μορφή τους, και να προπαγανδίζουν την ανατροπή τους. Οταν όμως επιλέξουν να συγκρουστούν με το δημοκρατικό κράτος, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποστούν και τις συνέπειες, και να μπουν φυλακή όπως μπήκαν όσοι επέλεξαν τον ένοπλο αγώνα, τις ληστείες και τις δολοφονίες για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ετσι κι αλλιώς, αν επικρατήσουν οι ακροδεξιοί θα βάλουν στη φυλακή όσους διαφωνούν - και αν επικρατήσουν οι αναρχικοί, μάλλον κάτι θα κάνουν κι αυτοί με όσους επιχειρήσουν να επαναφέρουν το κράτος... 

Στην Ελλάδα όμως, τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε γεμίσει τζάμπα μάγκες και συμβολικούς καταληψίες, οι οποίοι εξαργυρώνουν τελικά τα αγωνιστικά τους ένσημα με θέσεις στο Δημόσιο. Σε αντίθεση με τους κουμουνιστές, που πλήρωσαν ακριβά με εξορίες και βασανιστήρια τις ιδέες τους, πολλοί χθεσινοί “αγωνιστές” και “καταληψίες” αμφισβήτησαν ανοιχτά το δικαίωμα του κράτους να αμυνθεί. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση και αναρωτιούνται τι να κάνουν με τους καταληψίες. 

Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα κάνουν. Δεν νομίζω όμως ότι θα λύσουν το πρόβλημα ψάχνοντας ξένους ή ντόπιους δακτύλους... σαν αυτούς που έψαχνε η Χούντα των συνταγματαρχών και μετά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 17:16