Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 17:07

Εχει άλλη αναπτυξιακή πρόταση ο Σαμαράς;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Εχει άλλη αναπτυξιακή πρόταση ο Σαμαράς;

Η δεύτερη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Μεσσηνία μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις 25 Ιανουαρίου και η περιοδεία του σε έργα του νομού δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνιώδη προσπάθειά του να συνδυάσει επιτυχώς τους ρόλους του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεσσηνιάρχη.

Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να κρατά δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αλλά η προσπάθεια γίνεται ακόμα δυσκολότερη καθώς ο κ. Σαμαράς είναι ο μοναδικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον παραδοσιακά δεξιό Νομό Μεσσηνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκλογικός νόμος που έφερε τον κ. Σαμαρά σε αυτή τη δύσκολη θέση και δίνοντας παράλληλα τέσσερις βουλευτές στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δημιούργημα του Μεσσήνιου Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ποιος θα πίστευε όμως το 2008 πως η τροποποίηση του εκλογικού νόμου θα άφηνε με ένα βουλευτή τη Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία; 

Επειδή όμως στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να ετοιμαστεί για το αύριο. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ο κ. Σαμαράς, που στο παρελθόν διήνυσε σε χρόνο ρεκόρ την πορεία από την διάλυση της Πολιτικής Ανοιξης έως το Μέγαρο Μαξίμου. Ομως στη δεύτερη πορεία του προς το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπος με τα έργα (που δεν έγιναν) και τις ημέρες της πρωθυπουργίας του. Ειδικότερα στη Μεσσηνία βρίσκεται αντιμέτωπος με όλα τα μεγάλα έργα που έμειναν ημιτελή ή δεν ξεκίνησαν ποτέ, παρά το έκδηλο ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού. Ετσι και αλλιώς οι γραφειοκράτες των υπουργείων δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν στα έργα κατασκευής των δρόμων Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Ο κ. Σαμαράς όμως τους εμπιστεύτηκε με συνέπεια να τον εκθέσουν στους Μεσσήνιους που πίστευαν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Παράλληλα σταμάτησε και η κατασκευή του περιφερειακού της Καλαμάτας, καθώς ο πρώην υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσoχοΐδης αποδείχτηκε όχι μόνο κατώτερος των περιστάσεων, αλλά και επικίνδυνος για την… ανάπτυξη. Κατώτεροι των περιστάσεων εμφανίστηκαν και οι Μεσσήνιοι που διορίστηκαν σε καίριες θέσεις χωρίς να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από… φόντο στις φωτογραφίες του κ. Σαμαρά. Το παζλ της αποτυχίας συμπληρώνουν τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και οι "γαλάζιοι" αυτοδιοικητικοί που δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την πρωθυπουργία του κ. Σαμαρά για να προωθήσουν τα μεγάλα έργα του νομού. 

Αυτή την περίοδο κανένας δεν γνωρίζει αν η Ιστορία θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Σαμαρά ή αν θα αποδειχθεί λανθασμένη η θεωρία της αριστερής παρένθεσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Μεσσήνιοι περισσότερο από τους υπόλοιπους νεοδημοκράτες περιμένουν, αν όχι αυτοκριτική για τα λάθη που καθυστερούν τα έργα, να ακούσουν τουλάχιστον μια νέα αναπτυξιακή ελπιδοφόρα πρόταση. Αν όμως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίσει να λέει ότι τα έκανε όλα σωστά, εκτιμώ ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία ακόμα και αν αποδειχθεί σωστή η θεωρία της αριστερής παρένθεσης. Εχει άλλη πρόταση ο κ. Σαμαράς ή θα συνεχίσει με την ίδια ομάδα που έχασε στις 25 Ιανουαρίου; Το μέλλον θα δείξει.

Υ.Γ.: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων οφείλω να ξεκαθαρίσω πως θεωρώ σωστή την απόφαση του κ. Σαμαρά να διατηρήσει τη βουλευτική έδρα της Μεσσηνίας, αφού η πολιτική του πορεία είναι άρρηκτα δεμένη με το νομό. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 17:18