Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 13:01

Στο δρόμο για το Καστελόριζο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Το Μάρτιο οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκίνητων αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν οι Ελληνες καταναλωτές αποφάσισαν να αγοράσουν αυτοκίνητο επειδή πιστεύουν ότι τελειώνει η ύφεση ή επειδή φοβούνται πως δεν θα μπορούν να αγοράσουν στο εγγύς μέλλον, εξαιτίας μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι Ελληνες είναι μπερδεμένοι αυτή την εποχή, καθώς βλέπουν καταρχάς ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές όχι μόνο δεν οδηγεί σε αύξηση μισθών και συντάξεων, αλλά υπάρχει και κίνδυνος να οδηγήσει σε νέο... Καστελόριζο. Το μόνο σίγουρο, λίγες ώρες πριν το Πάσχα, είναι πως αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές το αντιμνημονιακό οικοδόμημα που στήθηκε για να καλύψει τις ευθύνες αυτών που χρεοκόπησαν την ελληνική οικονομία. Οπως έχει τονιστεί πολλές φορές, το αντιμνημονιακό κάλυμμα ήταν εξαιρετικά βολικό για την πολιτική και οικονομική ελίτ, επειδή μετέθετε γενικώς και αορίστως τις ευθύνες στους ξένους. 

Πάνω σ’ αυτό το αντιμνημονιακό οικοδόμημα πάτησαν γερά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος για να κατακτήσουν την εξουσία, κατηγορώντας τους προκατόχους τους ως μερκελιστές και γερμανοτσολιάδες. Μεταξύ άλλων, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως και η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, κατηγόρησαν ευθέως τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν διαπραγματεύτηκαν σωστά, είτε γιατί δεν μπορούσαν είτε γιατί δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τους εντολοδόχους τους. Η χούντα όμως έπεσε το 1974 -όσο κι αν ισχυρίζονται το αντίθετο τα συνθήματα των αγανακτισμένων- κι έτσι το εκλογικό σώμα στις 25 Ιανουαρίου 2015 έδωσε την εντολή στον Αλέξη Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο να διαπραγματευτούν εκείνοι με τους δανειστές την αύξηση του εισοδήματος.
Μετά από δυόμισι μήνες όμως, η διαπραγμάτευση δεν πάει όπως θα ήθελαν όσοι πίστευαν ότι το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να πάρουν αυξήσεις οι Ελληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι, ώστε να αυξηθεί η ενεργός ζήτηση και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Τα φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν όσους πίστεψαν για μια ακόμα φορά ότι “λεφτά υπάρχουν”, οι οποίοι αρχίζουν τώρα να κοιτούν καχύποπτα αυτούς που επιχειρούν με δημιουργικές ασάφειες να κερδίσουν χρόνο πριν πάνε στο… Καστελόριζο για να ανακοινώσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Βεβαίως οι πολιτικοί ακόμα μια φορά θα υποστηρίξουν ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και ο καπιταλισμός. Το θέμα είναι όμως ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει αν θα ζητήσουν νέες θυσίες ή αν θα προτιμήσουν να θυσιάσουν την Ελλάδα για να έχει ούριο άνεμο το καράβι της δραχμής! Αποκλείεται πάντως να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέγοντας ότι εκτίμησαν λάθος τόσο τον συσχετισμό δυνάμεων όσο και την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αλίμονο. Απλώς θα προσπαθήσουν να γαντζωθούν στην εξουσία, τονίζοντας ότι κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν έχει διαφορετική πρόταση από αυτή των δανειστών για έξοδο από την ύφεση. 

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως υποστήριξαν προεκλογικά ότι θα διαπραγματευτούν καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, έτσι θα υποστηρίξουν αύριο ότι θα εφαρμόσουν καλύτερα και πιστότερα το… τρίτο μνημόνιο ή ένα “εθνικό σχέδιο με άξονα τη δραχμή”, απ’ όσο εφάρμοσαν οι "γαλάζιοι" και οι "πράσινοι" το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Από εκεί και πέρα, οι ψηφοφόροι θα πρέπει ν’ αποφασίσουν αν θα δώσουν ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Ελληνες ή αν θα αναζητήσουν νέους σωτήρες σε παλιά ή καινούργια κόμματα. 

Ομως, ολοένα και περισσότεροι πολίτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι έχουν χαθεί ήδη πολλά χρόνια και χρήματα στο βωμό της αντιμνημονιακής ρητορικής, και ότι οι “παλιές καλές” οικονομικές συνταγές του 20ού αιώνα, αντί να οδηγούν στην ανάπτυξη, οδηγούν σήμερα σε βαθύτερη ύφεση. Ολοένα και περισσότεροι τεντώνουν λοιπόν τα αυτιά τους για να ακούσουν από τους πολιτικούς μια ελπιδοφόρα ρεαλιστική πρόταση, αλλά ακούν κυρίως καβγάδες, για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τη δημόσια περιουσία και ποιος θα διαπραγματευτεί καλύτερα τα νέα δάνεια.

Καλή Ανάσταση. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 13:02