Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 17:10

Βαριά φορολογούμενοι για αφρικανικές υπηρεσίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Βαριά φορολογούμενοι για αφρικανικές υπηρεσίες

Ενας μισθωτός οικογενειάρχης στην Ελλάδα, με δύο παιδιά, βλέπει το 43,4% των αποδοχών του να πηγαίνει στα κρατικά ταμεία με τη μορφή του φόρου εισοδήματος και των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα από φορολογικής άποψης για ένα τυπικό νοικοκυριό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ελληνική οικογένεια πληρώνει περισσότερους φόρους και εισφορές σε σχέση με χώρες όπως η Φινλανδία (38,9%) και η Γερμανία (33,8%), οι οποίες φημίζονται για τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος. Αντιθέτως οι Ελληνες, ενώ πληρώνουν υπερβολικούς φόρους και εισφορές, “απολαμβάνουν” κρατικές υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας και καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους, την εκπαίδευση των παιδιών τους κ.λπ. Το ερώτημα λοιπόν είναι πού πάνε τα χρήματα τα οποία εισπράττονται από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Η απάντηση είναι γνωστή σε όλους, αλλά οι περισσότεροι Ελληνες αρνούνται να την παραδεχτούν. Αρνούνται να παραδεχτούν ότι οι φόροι και οι ασφαλιστικές τους εισφορές συντηρούν την κρατικοδίαιτη οικονομία, σε βάρος του ανταγωνισμού και των υγιών επιχειρήσεων. 

Συγκεκριμένα, με ένα μεγάλο μέρος των φόρων συντηρούνται άχρηστοι οργανισμοί και φορείς που, ενώ θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί από τότε που αποξηράνθηκε η Κωπαΐδα, συνεχίζουν να λειτουργούν, σε βάρος της λογικής και του δημόσιου συμφέροντος. Ενα εξίσου σημαντικό μέρος των φόρων καταλήγει μέσω του σπάταλου κράτους σε κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις που κοστολογούν τα δημόσια έργα και τις δημόσιες προμήθειες τουλάχιστον 3 φορές ακριβότερα από τις τιμές που ισχύουν για τους ιδιώτες. Παράλληλα, χιλιάδες επιχειρήσεις-ζόμπι επιβιώνουν κλέβοντας τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι τα βάρη πέφτούν ολοένα και σε λιγότερους - με συνέπεια να αυξάνονται συνεχώς οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές, και να καθίσταται μη ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. 

Ο φαύλος αυτός κύκλος δεν σπάει, επειδή ο κάθε κρατικοδίαιτος προνομιούχος και οι συν αυτώ δεν θέλουν ν' αλλάξει τίποτα, γι' αυτό και κατηγορούν ως... νεοφιλελεύθερο όποιον ζητήσει εξορθολογισμό των δαπανών και μείωση των φόρων. Προτάσσοντας τη δωρεάν παιδεία και υγεία (που κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι, αφού ο φορολογουμένος την πληρώνει με το 43% του εισοδήματός του, συν τις επιπλέον αναγκαστικές δαπάνες) στην πραγματικότητα υπερασπίζονται μόνο την κρατικοδίαιτη οικονομία - και τίποτα περισσότερο. 

Στον αντίποδα, τα συνήθη υποζύγια πληρώνουν, μέχρι να σωθούν τα χρήματα. Πότε θα σωθούν; Πριν της... Αναλήψεως.

Θανάσης Λαγός  

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 16:54