Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 17:03

Ευκαιρία για ανάπτυξη η άνοιξη του τουρισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ευκαιρία για ανάπτυξη η άνοιξη του τουρισμού

Αρκεί μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστώσει κάποιος ότι για μια ακόμα φορά τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χάνουν την είδηση της χρονιάς, που δεν είναι άλλη από την άνθιση του τουρισμού μέσα στο καταχείμωνο της οικονομικής ύφεσης.

Οπως το 2008 δεν πήραν χαμπάρι τα μηνύματα της κατάρρευσης που πλησίαζε, έτσι και τώρα οι κουτσομπόληδες των τηλεοπτικών παράθυρων δεν πήραν χαμπάρι το φως που αρχίζει να αχνοφέγγει στην άκρη του τούνελ δείχνοντας την έξοδο από την οικονομική ύφεση. Συγκεκριμένα δεν πήραν χαμπάρι τους χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της γης που έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας δίνοντας προσωρινά οικονομικές ανάσες στην πληγωμένη αγορά και ένα σαφέστατο μήνυμα για το μέλλον. Δεν έδωσαν καν σημασία στην είδηση που ανέφερε ότι η εισερχόμενη τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2015 -σε σχέση με πέρσι- παρουσίασε αύξηση 52,7% και ότι οι αλλοδαποί επισκέπτες ξεπέρασαν το 1,1 εκατομμύριο. Σε οποιαδήποτε σοβαρή κυβέρνηση θα αρκούσαν αυτά τα στοιχεία για να πάει στους πιστωτές και να τους ζητήσει να επενδύσουν στην τουριστική ανάπτυξη προκειμένου να μη χάσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα. 

Δυστυχώς όμως τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα κόμματα δεν πιστεύουν ότι ο τουρισμός μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία. Αντιθέτως πιστεύουν ότι μπορεί να συνεχιστεί αέναα η μεγέθυνση του κράτους με δανεικά ή με… αέρα, όπως θα έλεγε και ο συμπαθής υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης. Γι' αυτό αντί να επενδύσουν στον τουρισμό στοχεύοντας να πολλαπλασιάσουν τα 23 εκατομμύρια επισκέπτες που αφίχθησαν το 2014, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μη χαθεί ούτε μια θέση αργόμισθου δημοσίου υπαλλήλου. Με αυτή την πολιτική το μόνο που κατορθώνουν τελικώς είναι να μειώσουν όχι μόνο το συνολικό εισόδημα, αλλά και το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σκληρά για να ισοσκελίσουν το παραγωγικό έλλειμμα των τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας των άχρηστων οργανισμών. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν μια κυβέρνηση έχει προτεραιότητα είτε να κλείσει είτε να ανοίξει την ΕΡΤ, μάλλον δεν έχει νόημα να συζητάμε με τα μέλη της για οικονομική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι έχουν άλλες προτεραιότητες και το δείχνουν είτε με την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ, είτε με την επανίδρυση της ΕΡΤ. Η πολιτική ελίτ ενδιαφέρεται μόνο για το επικοινωνιακό της προφίλ και γι' αυτό φροντίζει να δημιουργεί κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που έχουν το νου τους στους κυβερνητικούς σκοπούς, και δεν ασχολούνται με ειδήσεις δευτερεύουσας σημασίας, όπως ήταν η ελληνική χρεοκοπία πριν το Καστελόριζο ή η σημερινή άνθιση του τουρισμού μέσα στο καταχείμωνο της ύφεσης. Από εκεί και πέρα μόνο αν οι δημοσιογράφοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους και δεν ήταν απλώς διακινητές κομματικής προπαγάνδας, θα εστίαζαν στην άνοιξη του τουρισμού και δεν θα ασχολιόνταν από το πρωί έως το βράδυ με τις παραπολιτικές ανοησίες που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή λόγω έλλειψης ουσιαστικών πολιτικών προτάσεων. 

Μακριά λοιπόν από την κυρίαρχη οικονομική σκέψη που υπερασπίζονται με πάθος τα κρατικοδίαιτα παπαγαλάκια, εκτιμώ ότι η ψηφιακή επανάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία η ευημερούσα μεσαία τάξη δεν περιορίζεται στα στενά όρια της ανεπτυγμένης Δύσης και της Αυστραλίας. Για πρώτη φορά εκατομμύρια άνθρωποι από την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ινδία, το Ιράν, την Αραβική Χερσόνησο, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία αποκτούν εισόδημα που τους επιτρέπει να κάνουν τουρισμό. Για πρώτη φορά χιλιάδες άνθρωποι από αυτές τις χώρες επισκέπτονται την Αθήνα και τους συναντάς στο κέντρο της πόλης μαζί με τους εξαθλιωμένους μετανάστες που συμπληρώνουν το αντιφατικό παζλ της παγκοσμιοποίησης. Για πρώτη φορά εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν και μπορούν να έρθουν στην ηλιόλουστη Ελλάδα αρκεί να μείνει στην πολιτισμένη πλευρά του πλανήτη στέλνοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όσους απειλούν με Κούγκι και τζιχαντιστές την Ευρώπη. Για να γίνουν όμως όλα αυτά πράξη, χρειάζεται να έρθουν στο προσκήνιο πολιτικοί που έχουν άλλες προτεραιότητες από το να ανοίγουν και να κλείνουν την ΕΡΤ. 

Σε κάθε περίπτωση ας ασχοληθεί κάποιος με τον τουρισμό για να μπορέσει στο μέλλον να δημιουργήσει και νέα… κανάλια στην ΕΡΤ. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 14:40