Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 17:09

Ιδιωτικοποιήσεις αλά… ελληνικά στην περιφέρεια του Αντώνη Σαμαρά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ιδιωτικοποιήσεις αλά… ελληνικά στην περιφέρεια του Αντώνη Σαμαρά

Ο Δήμος Μεσσήνης αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ το κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου στο Νησί πληρώνοντας 230.000 ευρώ. Η αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά στην εκλογική του περιφέρεια από το γαλάζιο δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο.

Θα μπορούσε να είναι… τρολιά αλλά δυστυχώς είναι είδηση που επιβεβαιώνει ότι το βαθύ πελατειακό κράτος δεν θέλει ιδιωτικοποιήσεις και ότι στο μόνο που διαφωνούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο ποια πρόσωπα θα διαχειριστούν τα δανεικά και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπενθυμίζω απλώς για ιστορικούς λόγους ότι η εταιρεία “Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.” συστάθηκε με στόχο να πουληθούν ακίνητα ώστε να μπουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο. Μάλιστα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα χρησιμοποιούνταν προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ελλειμμάτων ώστε να μην επιβληθούν άλλα επώδυνα μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επιχειρήσεων 

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας αποφασίστηκε να πουληθεί και το κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου της Μεσσήνης. Τελικώς όμως η αποκρατικοποίηση εξελίχτηκε σε… δημοτικοποίηση και απλώς μετακινήθηκαν χρήματα από το δημοτικό στο δημόσιο ταμείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικονομικά του Δήμου Μεσσήνης κάθε άλλο παρά ανθηρά είναι. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη δημοτική αρχή να αγοράσει το ακίνητο πιστεύοντας προφανώς ότι η συλλογή κτηρίων οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη. 

Από τότε που ελήφθη τον Ιανουάριο η απόφαση για την αγορά του κτηρίου έως σήμερα τα μόνα που άλλαξαν είναι η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή Μεσσήνης. Πρωθυπουργός είναι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και δήμαρχος Μεσσήνης ο αριστερόστροφος Γιώργος Τσώνης. Οπως και οι προκάτοχοί τους όμως πιστεύουν ότι η δημόσια συλλογή ακινήτων οδηγεί στην ανάπτυξη και άρα δεν υπάρχει λόγος για την ακύρωση της αγοραπωλησίας. 

Με απλά λόγια: Η πλειοψηφία των δεξιών και των αριστερών στην Ελλάδα όχι μόνο δεν θέλει συρρίκνωση του κράτους αλλά θα κάνει και ό,τι μπορεί τόσο για τη διατήρησή του όσο και για τη μεγέθυνσή του. Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη η ελληνική πολιτική ελίτ δεν πιστεύει στον ιδιωτικό τομέα και βαφτίζει “αποκρατικοποιήσεις” το θέατρο που έχει στηθεί για να εξασφαλίσει νέα δάνεια, προκειμένου να συντηρήσει το μετεμφυλιακό συντεχνιακό κράτος. 

Θανάσης Λαγός

 

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 17:09