Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 17:02

Προσμένοντας θαύματα στο βάλτο της ύφεσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Εχω την αίσθηση ότι μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για το 3ο μνημόνιο θα υπάρξει ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα κοπάσουν οι μάχες που έχουν ξεσπάσει από την εποχή της υπογραφής του 1ου μνημονίου. Στο διάστημα αυτό, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα επανεκτιμήσουν τις ζημιές της διαπραγμάτευσης αλλά και τους λογαριασμούς που θα κληθούν να πληρώσουν από το Σεπτέμβριο.

Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που πιστεύουν ότι, αν δεν γίνει κάνα “ατύχημα” στις διαπραγματεύσεις για το 3ο μνημόνιο, σιγά σιγά αλλά σταθερά οι πολίτες θα κατέβουν από τα κάγκελα της οργής και θα επιστρέψουν στην προμνημονιακή καθημερινότητα. 

Αντιθέτως, όσοι εστιάζουν στην πραγματική οικονομία φοβούνται ότι μετά το καλοκαίρι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές... καθώς πολίτες και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν με το μειωμένο τους εισόδημα νέους και παλιούς φόρους. Πολλές επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν τα καινούργια βάρη και κλείνοντας θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία, εκτινάσσοντας παράλληλα την ανεργία σε ύψη ρεκόρ. Κάπως έτσι όλοι μαζί θα αντιληφθούμε ότι πάντα υπάρχουν χειρότερα... κι ότι ακόμα και τώρα έχουμε να χάσουμε πολλά, πριν πιάσουμε τον οικονομικό πάτο όπου ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες οι γειτονικές μας χώρες. 

Ανεξάρτητα λοιπόν από πολιτικές εκτιμήσεις και προτιμήσεις, δεν θα ακούσεις αυτή την περίοδο κανέναν επιχειρηματία ή επαγγελματία να δηλώνει ικανοποιημένος από τον τζίρο του και την κίνηση στην αγορά. Το περίεργο όμως είναι ότι, την ίδια ώρα, κανένας δεν προτείνει τίποτα νέο για να βγει το κάρο της οικονομίας από τα βαλτόνερα. Ολοι περιμένουν μάλλον κάποιο θαύμα και διαμαρτύρονται έντονα για τα νέα μέτρα που φέρνει το μνημόνιο. 

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τρελαίνεται αύριο το πρωί ο Σόιμπλε και μας λέει ότι δεν χρειάζονται προαπαιτούμενα και νέα μέτρα: Τι ακριβώς θα προτείνει τότε η επιχειρηματική και η επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Νέα δάνεια; Διατήρηση των θεσμών που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία; Κοστολόγηση των δημόσιων έργων με τον ίδιο τρόπο; Περισσότερους δημοσίους υπάλληλους για να αυξηθεί η ενεργός ζήτηση; Αύξηση των συντάξεων για να αυξηθεί επίσης η ενεργός ζήτηση; Ή μήπως κρατικοποίηση κι άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων επειδή το κράτος έχει αποδειχτεί πιο αποτελεσματικό από τον ιδιωτικό τομέα; 

Δυστυχώς, σχεδόν κανένας δεν συζητάει για λύσεις στα προβλήματα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι η δραχμή είναι πανάκεια - όπως πριν από λίγους μήνες πίστευαν ότι χρειάζεται κάποιος για να σκίσει τα μνημόνια, προκειμένου να λυθούν όλα μας τα προβλήματα. 

Οι ψευδαισθήσεις συνεχίζονται. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 16:55