Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 17:04

Η φορομπηχτική πολιτική κλείνει ιδιωτικές επιχειρήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η φορομπηχτική πολιτική κλείνει ιδιωτικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την κυρίαρχη πολιτική άποψη -που καθόρισε μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου-, τα μνημόνια για τις δανειακές συμβάσεις επιβάλλονται από σκοτεινές φιλελεύθερες δυνάμεις, που θέλουν να απορρυθμίσουν την αγορά ώστε να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ελεύθερα αγαθά. 

 Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν πράγματι οι φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις - και ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με βάση την παραπάνω θεωρία την επιβολή του ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία: 

Η επιβολή του ΦΠΑ 23% θα αυξήσει τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, με λογική συνέπεια να μειωθεί τόσο ο αριθμός των μαθητών τους όσο και ο κύκλος εργασιών τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, η φορομπηχτική πολιτική φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα επεδίωκε ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Η αύξηση του ΦΠΑ συρρικνώνει την ιδιωτική εκπαίδευση και ενισχύει το δημόσιο σχολείο. Ολα τα υπόλοιπα... είναι θεωρίες συνωμοσίας και προπαγάνδα όσων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση, για να θρονιαστούν στην εξουσία πατώντας πάνω στη δυσαρέσκεια του κόσμου. 

Με πολύ απλά λόγια: Εάν στην Ευρώπη κυριαρχούσαν όντως οι φιλελεύθερες δυνάμεις, θα πίεζαν την Ελλάδα να αντικαταστήσει τις δαπάνες μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών με κουπόνια που θα δίνονταν κατστους γονείς, ώστε αυτοί να επιλέγουν για τα παιδιά τους το σχολείο, τους δασκάλους και τους καθηγητές που θεωρούν ότι τους ταιριάζουν. Επίσης, οι φιλελεύθεροι θα πίεζαν για μείωση της φορολογίας, με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών. Ομως στην Ευρώπη δεν κυριαρχούν οι φιλελεύθερες δυνάμεις. Κυριαρχούν οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες, που λατρεύουν το μεγάλο κράτος όπως το λατρεύουν και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αυξάνουν τους φόρους ώστε να μη συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας. Η πολιτική αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκρούεται με τη φιλελεύθερη πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, και γι' αυτό είναι πιο πιθανό ένα Βrexit από το Grexit. Αυτό όμως καθόλου δεν εμποδίζει τους Ελληνες οπαδούς του κράτους-πατερούλη να καταγγέλλουν ως... φιλελεύθερη τη φορομπηχτική πολιτική που απειλεί να βάλει ταφόπλακα σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία. 

Οπως κι αν βαφτιστεί όμως, η φορομπηχτική πολιτική δεν οδηγεί ποτέ σε ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Αντιθέτως, οδηγεί σε συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα - καθώς δεκάδες επιχειρήσεις αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους. 

 Αύριο θα κλείσουν φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία. Μεθαύριο... 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 17:08