Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 19:30

Μείωση των αφίξεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας επιβεβαίωσαν ότι το δημοψήφισμα και τα capital controls ανέκοψαν την τετράχρονη ανοδική πορεία της τουριστικής κίνησης στη Μεσσηνία. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014, φέτος τον Απρίλιο οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 17,6% και το Μάιο 25,9%. Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν ότι θα έχουμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν, οι πολιτικές εξελίξεις ανέτρεψαν τις προβλέψεις με συνέπεια οι αφίξεις να μειωθούν τον Ιούνιο 9,5% και τον Ιούλιο 11,6%. 

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι ουρές στα ΑΤΜ, που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω της τηλεόρασης, έδιωξαν πολλούς τουρίστες και από τη Μεσσηνία. Αποδεικνύουν επίσης ότι οι προσπάθειες για τοπική ανάπτυξη θα μείνουν μετέωρες αν στους επόμενους μήνες δεν σταθεροποιηθεί το πολιτικό και το οικονομικό περιβάλλον. Δυστυχώς η ζημιά για ένα προορισμό όπως η Μεσσηνία, που δεν έχει ακόμα καταξιωθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ζημιές που θα υποστούν προορισμοί σαν την Κρήτη ή τη Ρόδο που αποθεματοποιούν κέρδη εδώ και 2-3 δεκαετίες. Οι περισσότερες μεσσηνιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο έχουν ποντάρει πολλά στην αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό και δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν αν μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών τουριστών που καλύπτει το έλλειμμα του εσωτερικού τουρισμού. Ειδικά στον τομέα των ενοικιαζόμενων, πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει τους κόπους μιας ζωής επειδή πίστεψαν στην άνθιση του μεσσηνιακού τουρισμού. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν κάνει απόσβεση των επενδύσεων, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που δεν έχουν εξοφλήσει τα δάνεια που πήραν για τη δημιουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται και πολλοί επιχειρηματίες που δημιούργησαν σε τουριστική περιοχή ένα εστιατόριο ή μια καφετέρια και βλέπουν άδεια τα τραπεζοκαθίσματα εξαιτίας των capital controls. 

 Την αγωνία όμως όλων αυτών των επιχειρηματιών και των χιλιάδων εργαζόμενων στις τουριστικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας δεν δείχνουν να τη συμμερίζονται οι πολιτικοί που εξακολουθούν να αγωνιούν μόνο για τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Ετσι κι αλλιώς οι περισσότεροι Ελληνες πολιτικοί εξακολουθούν να θεωρούν όχι μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά γενικότερα τον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά ως πηγή εισοδήματος για τη συντήρηση του δημόσιου τομέα. Αλήθεια σκέφτεται κάποιος πολιτικός πόσο ακόμα θα μειωθεί η τουριστική κίνηση στην Μεσσηνία αν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο ή απλώς μετρούν ψήφους και έδρες; 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 20:23