Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 15:56

Εξαρση της εγκληματικότητας, μετανάστες και αστυνομικοί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η βία και η εγκληματικότητα  τις τελευταίες εβδομάδες τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το φαινόμενο προβληματίζει έντονα τους πολίτες καθώς διαπιστώνουν ότι το κράτος είναι ανίκανο να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη. Το πρόβλημα δεν ανέκυψε ξαφνικά και οι περισσότεροι πολίτες εδώ και πολύ καιρό το μόνο που περιμένουν είναι τα… χειρότερα. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και στην περιφέρεια καθώς στα χωριά "αλωνίζουν" οι κακοποιοί ληστεύοντας τους ανήμπορους να αντισταθούν ηλικιωμένους κατοίκους. Η Αστυνομία εδώ και πολύ καιρό έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να φυλάξει όλους τους οικισμούς καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό. Οι δήμαρχοι εκδίδουν ψηφίσματα και στέλνουν επιστολές αλλά δεν κάνουν τίποτα περισσότερο για τη μείωση της εγκληματικότητας. Αν στην παραπάνω εικόνα προστεθεί και η "πολιτική" βία των τελευταίων ημερών γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση πλέον τείνει να καταστεί εφιαλτική.

Πώς φτάσαμε έως εδώ; Η εγκληματικότητα και η βία αυξήθηκαν μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης; Φταίνε οι μετανάστες για την αύξηση της εγκληματικότητας;  Οι  απαντήσεις  σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι τόσο απλές  όσο θέλουν να τις παρουσιάσουν κάποιοι για να απαλλαγούν από τις ευθύνες που έχουν για τη σημερινή κατάσταση. Καταρχάς κανένας δεν αναλύει τους λόγους για τους οποίους η επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ακούμε συνεχώς για έλλειψη προσωπικού αλλά κανένας δεν μας εξηγεί γιατί οι αστυνομικοί παίρνουν σύνταξη σε ηλικία 45 και 50 ετών. Προφανώς κανένας πολιτικός δεν μπορεί να αγνοήσει τη δεξαμενή των χιλιάδων αστυνομικών ψηφοφόρων και για αυτό οι αστυνομικοί εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πριν προλάβουν να γνωρίσουν τους… κακοποιούς. Ομως ανεξάρτητα από την ψηφοθηρία πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας οδηγεί σε συρρίκνωση της επιχειρησιακής της ικανότητας. Η πρόωρη συνταξιοδότηση οδηγεί επίσης και σε συχνές αλλαγές διοικήσεων. Ετσι στη Μεσσηνία τα τελευταία έξι χρόνια έχουν διοικήσει έξι διαφορετικοί αστυνομικοί διευθυντές. Πριν αναλάβουν καλά - καλά καθήκοντα…. αποστρατεύονται. Δεν ξέρω αν αυτό φαντάζει λογικό στους πολιτικούς. Γνωρίζω όμως ότι αν μια επιχείρηση αλλάξει έξι διευθυντές σε έξι χρόνια τότε το μαγαζί θα κλείσει. Δεν υποστηρίζω ότι για την αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας ευθύνεται μόνο η χαμηλή επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας. Πιστεύω όμως ότι εξαιτίας της χαμηλής επιχειρησιακής ικανότητας και της ατιμωρησίας αποθρασύνθηκαν οι κακοποιοί. Ειδικότερα αποθρασύνονται οι αλλοδαποί κακοποιοί που προέρχονται από χώρες με τυραννικά καθεστώτα και οι οποίοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν στις χώρες τους  αστυνομικούς σε όλους τους δρόμους. Οταν αυτοί οι αλλοδαποί έρχονται στην Ελλάδα και διαπιστώνουν ότι στα χωριά δεν υπάρχει Αστυνομία, αρπάζουν τα καλάσνικοφ και όποιον πάρει ο χάρος.

Φταίνε όμως μόνο οι αλλοδαποί για την εγκληματικότητα; Εδώ πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να πούμε ολόκληρη την αλήθεια. Η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών οδηγεί πράγματι σε αύξηση της εγκληματικότητας. Ομως πρέπει να παραδεχτούμε ότι ως χώρα δεν κάναμε τίποτα για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Είδαμε τους μετανάστες ως φθηνή εργατική δύναμη και τους εκμεταλλευτήκαμε όσο μπορούσαμε. Ετσι οι  περισσότεροι μετανάστες εργάζονται ανασφάλιστοι και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Μόλις βγάλουν λίγα χρήματα φεύγουν για άλλες χώρες και τη θέση τους παίρνουν νέοι "άθλιοι" που έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι το χειμώνα οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί "πανηγύριζαν" επειδή ήρθαν στο νομό Πακιστανοί με αποτέλεσμα να πέσουν τα μεροκάματα στην ελαιοσυγκομιδή. Για αυτό και το κράτος δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για την οργανωμένη προσέλκυση μεταναστών που θα εργάζονται ασφαλισμένοι στους τομείς όπου υπάρχει ζήτηση εργασίας. Για αυτό κανείς δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Το θέμα της αύξησης της βίας και της εγκληματικότητας δεν μπορεί να αναλυθεί σε ένα και μόνο άρθρο. Το μόνο που επιχειρήσαμε είναι να  προσεγγίσουμε δυο μόνο από τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να αναλύσουμε και τις υπόλοιπες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 19:45