Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 17:00

Οικονομικά αναλφάβητοι διαδίδουν ανοησίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Οικονομικά αναλφάβητοι διαδίδουν ανοησίες

“Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα και εισάγει μέχρι και τα σκόρδα”. Τη φράση αυτή σε διαφορετικές εκδοχές, όπως για παράδειγμα για τη Μεσσηνία που δεν παράγει πλέον τα πεπόνια που καταναλώνει, ακούω όλο και συχνότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα αφού ολοένα και περισσότεροι Ελληνες έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι ανεπτυγμένη είναι η οικονομία που δεν εισάγει προϊόντα.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την ανόητη άποψη που κερδίζει καθημερινά likes και θαυμαστές στα social media, το μόνο που έχει να κάνει η Ελλάδα για να πλουτίσει, και η Μεσσηνία αντιστοίχως σε τοπικό επίπεδο, είναι να παράγει το πλήθος των προϊόντων που παρήγαγε στο παρελθόν και τίποτα άλλο. Θα πρέπει λοιπόν οι Μεσσήνιοι να ξεριζώσουν τις ελιές και να ξανασπείρουν στάρι και βρώμη για τα μουλάρια που θα αγοράσουν αφού θα έχουν κλείσει τα συνεργεία, προκειμένου να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην καλλιέργεια της “μάνας γης”. 

Ευτυχώς όμως οι Μεσσήνιοι αγρότες είναι πιο έξυπνοι από τους ανόητους θεωρητικούς των social media, που πιστεύουν ότι η πολυκαλλιέργεια είναι πιο αποδοτική από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Ουσιαστικά οι Μεσσήνιοι αγρότες, αν και δεν έχουν διαβάσει ποτέ στη ζωή τους για τα πλεονεκτήματα του καταμερισμού εργασίας και για το συγκριτικό πλεονέκτημα, ξέρουν ότι συμφέρει να καλλιεργείς το πιο κερδοφόρο προϊόν και με τα χρήματα που εισπράττεις να αγοράζεις τα αγαθά, από την παραγωγή των οποίων έχεις παραιτηθεί. Επέλεξαν λοιπόν να καλλιεργήσουν ελιές και αύριο αν διαπιστώσουν ότι είναι συμφέρουσα η νόμιμη καλλιέργεια της κάνναβης θα… ξεριζώσουν τις ελιές για να “πρασινίσουν” τον κάμπο και τις βουνοπλαγιές. Γενικότερα κανένας δεν έχει λόγο να παράγει ασύμφορα προϊόντα και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι Ελληνες που εγκατέλειψαν τα χωριά τους για να εργαστούν στις πόλεις, προκειμένου να αποκτήσουν εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που είχαν καλλιεργώντας τα χωράφια τους. 

Δυστυχώς όμως όλα αυτά που γνωρίζουν οι άνθρωποι του μόχθου δεν τα γνωρίζουν οι οικονομικά αναλφάβητοι, θεωρητικοί της μιζέριας που κατακλύζουν με ανοησίες τα social media και τα ΜΜΕ συμβάλλοντας τα μέγιστα στη δημιουργία νέων εθνικών φαντασιώσεων, σαν αυτές των δισεκατομμυρίων του Σώρρα και των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής. 

Θέλει ακόμη πολύ φως να ξημερώσει!

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 18:17