Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 17:02

Συμπεράσματα από την 3η "Λευκή Νύχτα"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Συμπεράσματα από  την 3η "Λευκή Νύχτα"

Από τη φετινή “Λευκή Νύχτα” οι επιχειρηματίες και ο Δήμος Καλαμάτας αξίζει να μελετήσουν με μεγάλη προσοχή τόσο την στροφή των καταναλωτών προς την ψυχαγωγία, τα πολυκαταστήματα και τα τοπικά καταστήματα με μεγάλες προβεβλημένες προσφορές και εκπτώσεις όσο και τα θετικά σχόλια ντόπιων και επισκεπτών για την πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης. 

Συγκεκριμένα η “Λευκή Νύχτα” εξελίσσεται σταδιακά από ευκαιρία για αγορές σε ευκαιρία για διασκέδαση με μεγάλους κερδισμένους τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα μπαρ και κλαμπ. Στο πάρτι αυτό πρωταγωνιστούν κυρίως οι επισκέπτες από την Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και την Αττική που έρχονται στην Καλαμάτα περισσότερο για να διασκεδάσουν και λιγότερο για να αγοράσουν προϊόντα. 

Οι επισκέπτες επίσης κάνουν “εφόδους” σε καταστήματα πολυεθνικών που λειτουργούν στην Καλαμάτα και δεν λειτουργούν σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Συνδυάζουν έτσι την επίσκεψη στην Καλαμάτα με αγορές αγαθών διαρκείας που είχαν έτσι και αλλιώς προγραμματίσει να αποκτήσουν. 

Αντίθετα, οι Μεσσήνιοι κυρίως και δευτερευόντως οι επισκέπτες κάνουν επιλεγμένες αγορές από τα τοπικά καταστήματα μετά από έρευνα και αφού έχουν ενημερωθεί πρώτα για μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις. Ετσι και αλλιώς οι καταναλωτές δύσκολα θα μπουν σε ένα μαγαζί γεμάτο κόσμο για να αγοράσουν προϊόντα  που μπορούν να αγοράσουν στην ίδια τιμή με την ησυχία τους τις επόμενες μέρες. Με άλλα λόγια: Οι έμποροι για να κερδίσουν το παιχνίδι και… χρήματα θα πρέπει όχι μόνο να κάνουν μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις αλλά και να τις διαφημίσουν. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να δουν τους καταναλωτές να περνούν για να ψωνίσουν από το διπλανό μαγαζί πριν πάνε για φαγητό και ποτό. 

Τέλος ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο  πεζοδρόμησης μεγάλων τμημάτων του κέντρου της πόλης και όταν η νύχτα δεν είναι… λευκή. Ντόπιοι και επισκέπτες απόλαυσαν το κέντρο της πόλης χωρίς αυτοκίνητα και ο δήμος θα πρέπει να δοκιμάσει να πεζοδρομήσει κάποια Σαββατόβραδα ή Κυριακές την Αριστομένους, την Αναγνωσταρά, τη Σιδηροδρομικού Σταθμού και την Υπαπαντής. Η πεζοδρόμηση του κέντρου πόλης τα Σαββατοκύριακα δεν προκαλεί πρόβλημα σε κανέναν, αφού τα καταστήματα και οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν. Αντιθέτως δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ψυχαγωγηθούν στο κέντρο της πόλης περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο στους άδειους από οχήματα δρόμους. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 16:57