Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 17:07

Αναδιάρθρωση υπηρεσιών στα επείγοντα περιστατικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Την περασμένη εβδομάδα είχα την ατυχία να επισκεφτώ ως ασθενής τα επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας και να βιώσω για μια ακόμα φορά προβληματικές υπηρεσίες από ένα σύστημα υγείας για το οποίο πληρώνω, όπως και όλοι οι ασφαλισμένοι, πανάκριβες εισφορές.

Καταρχάς διευκρινίζω ότι δεν έχω κανένα παράπονο από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που καταβάλλει ηρωικές προσπάθειες για να εξετάσει και να βοηθήσει τους ασθενείς. Είναι όμως φανερό πως γιατροί και νοσηλευτές είναι εξαντλημένοι προσπαθώντας να ανταποκριθούν ακόμα και σε καθήκοντα που δεν είναι δικής τους αρμοδιότητας. 

Συγκεκριμένα, τη νύχτα δεν υποδέχεται κανένας τους ασθενείς και επειδή δεν υπάρχει ούτε σεκιουριτάς, οι συνοδοί μπαίνουν στα επείγοντα προσπαθώντας να πάρουν σειρά προτεραιότητας για τις εξεταστικές κλίνες. Επειδή ο ασθενής λοιπόν δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάστασή του, θέλει να περάσει πρώτος με συνέπεια αρχικώς να εκνευρίζεται και τελικώς να εκνευρίζει τους γιατρούς με τη συμπεριφορά του. Την ίδια ώρα οι γιατροί εκτελούν και χρέη γραμματείας κρατώντας τα στοιχεία των ασθενών και γράφοντας παραπεμπτικά και συνταγές. 

Εκτιμώ λοιπόν ότι σε μεγάλο βαθμό η ταλαιπωρία των ασθενών οφείλεται περισσότερο στην έλλειψη οργάνωσης ή διοικητικού προσωπικού και λιγότερο στην έλλειψη οικονομικών πόρων. Ετσι με χαρά διάβασα τη χθεσινή ανακοίνωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας για τη μετακίνηση του χώρου υποδοχής των ασθενών στα επείγοντα περιστατικά, αφού είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Ομως δεν αρκεί η μετακίνηση της αίθουσας. Χρειάζεται να δημιουργηθεί τμήμα υποδοχής και να στελεχωθεί με επαρκές προσωπικό ώστε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Παράλληλα χρειάζεται να υπάρχει σεκιουριτάς όλο το εικοσιτετράωρο ώστε η παρουσία του να αποθαρρύνει όσους θα σκέφτονταν να προκαλέσουν φασαρία. Εννοείται ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η παρουσία ενός κακοντυμένου (και κατά πάσα πιθανότητα κακοπληρωμένου) σεκιουριτά που κυκλοφορεί σαν ροκ σταρ με τα πουκάμισα έξω. Αντιθέτως συμπληρώνει το παζλ της παρακμής που προκαλεί ένταση και εκνευρισμό σε ασθενείς και συνοδούς. 

Σε κάθε περίπτωση η στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών είναι εξίσου αναγκαία με την στελέχωση των ιατρικών υπηρεσιών και πρέπει να γίνει άμεσα με μετακίνηση υπάλληλων από άλλες θέσεις του Δημοσίου. Αλήθεια έχει κάποιος αντίρρηση για μετακίνηση διοικητικών υπάλληλων που θα στελεχώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών; 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 17:10