Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 17:02

Για τα γυφτόπουλα δεν κλαίει κανένας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφοι)
Για τα γυφτόπουλα δεν κλαίει κανένας

Πλημμύρισε χθες το Διαδίκτυο από κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδιά απ' τη Συρία που πνίγηκαν στην ακτή της Τουρκίας· όμως την ίδια ώρα, στην πραγματική ζωή κανένας δεν κάνει τίποτα για να σωθούν τα ανήλικα γυφτόπουλα που προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι της ζωής χωρίς τη βοήθεια της Ελληνικής Πολιτείας. 

Αλήθεια, ποιον συγκινεί η εικόνα των ξυπόλυτων γυφτόπουλων στην εθνική οδό Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, δίπλα στα πολυτελή βαν που μεταφέρουν τουρίστες προς τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας; Μήπως θυμάται κανείς ότι τα περισσότερα παιδιά που πεινούσαν στο σχολείο ήταν τσιγγανόπουλα, κι ότι εκτός από το κολατσιό που τους προσφέρει ο Δήμος Καλαμάτας κανείς δεν τους προσφέρει οτιδήποτε άλλο; Και ποιος θυμάται άραγε τις μονόστηλες ειδήσεις για το θάνατο ενός γυφτόπουλου σε κάποιο κανάλι του Πάμισου ή σε κάποιο τροχαίο; 

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι εξίσου σκληρή με την πραγματικότητα: Οι περισσότεροι Ελληνες, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι του ανεπτυγμένου κόσμου, συγκινούνται πολύ από έναν τραγικό θάνατο που συμβαίνει μακριά τους, αλλά αδιαφορούν για τον πόνο του διπλανού τους άστεγου. Ακόμα χειρότερα, σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η εφαρμογή των εργατικών νόμων είναι... εθελοντική, η εκμετάλλευση των δυστυχισμένων μεταναστών και προσφύγων αποτελεί κανόνα γι' αυτούς που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα νεκρά παιδιά. 

Να υπενθυμίσω εδώ ότι, πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν αντέδρασε όταν στο Δήμο Μεσσήνης συζητούσαν τη θέσπιση ανώτατου ημερομισθίου για τους αλλοδαπούς. Στη συνέχεια βεβαίως όλοι αναρωτιούνταν από πού κι ως πού σημειώνει τόση άνοδο η Χρυσή Αυγή - και γιατί η Ευρώπη (δηλαδή ο Βορράς) δεν ανοίγει τις πόρτες της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οταν όμως τολμήσει κάποιος να μιλήσει για ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, τότε δεξιοί κι αριστεροί αρχίζουν να θέτουν όρους και προϋποθέσεις... γιατί αισθάνονται να απειλείται το βιοτικό τους επίπεδο. 

Γενικότερα, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά συνολικά η γερασμένη Ευρώπη φοβάται τους νέους ανθρώπους που αναζητούν δουλειά κι ένα καλύτερο μέλλον, επειδή η μεσαία τάξη της δεν θέλει να μοιραστεί τα οφέλη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους με Ασιάτες, Αφρικανούς κι αλλόθρησκους. Ζητάει όμως να διακινούνται ελεύθερα οι ασιατικές και αφρικανικές πρώτες ύλες, όπως και τα ευρωπαϊκά προϊόντα στην Αφρική και την Ασία - ώστε να απολαμβάνουν μόνο οι Ευρωπαίοι το περίφημο κοινωνικό τους κράτος. 

Ολοι οι Ερωπαίοι; Ε, όχι κι όλοι οι Ευρωπαίοι! 

Είπαμε: Για τα γυφτόπουλα δεν κλαίει κανένας. 

Υ.Γ. Προσωπικά τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και θεωρώ ότι η προσπάθεια συγκράτησης της φτώχειας εκτός Ευρώπης - ΗΠΑ - Καναδά θα έχει τραγικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα. Η Δύση, για να διατηρήσει το βιοτικό της επίπεδο, θα πρέπει να μάθει να το μοιράζεται.

 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 15:39