Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 17:03

Η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Kεντροαριστεράς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Kεντροαριστεράς

Κάθε φορά που ακούω, μετά την προκήρυξη των εκλογών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για οποιοδήποτε θέμα, αναρωτιέμαι είναι αν πράγματι θέλουν να κυβερνήσουν ή αν θέλουν να μείνουν στην αντιπολίτευση προκειμένου να συνεχίσουν την αντιμνημονιακή πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να απευθύνονται κυρίως στο αντιμνημονιακό ακροατήριο προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες προς τη Λαϊκή Ενότητα και τις αντισυστημικές ψήφους διαμαρτυρίας, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει την επόμενη των εκλογών στο χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Μέχρι στιγμής η εκλογική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Κεντροαριστεράς δείχνει να είναι αναμφισβήτητη, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι δεν δείχνουν ικανά να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ έχει χρεωθεί όχι μόνον τα δύο πρώτα μνημόνια αλλά και τη διαφθορά των τελευταίων δεκαετιών, αφού δεν μπόρεσε να απαλλαγεί εγκαίρως από τα βαρίδια του Ακη Τσοχατζόπουλου και των άλλων παιδιών που έκαναν πάρτι με το δημόσιο χρήμα. Το Ποτάμι επίσης δεν έχει χρεωθεί μόνο την υπεράσπιση πολλών μνημονιακών μεταρρυθμίσεων αλλά και τη… διαπλοκή, καθώς ο πρόεδρός του Σταύρος Θεοδωράκης άργησε να αντιληφθεί ότι το αναπάντητο τρολάρισμα προκαλεί πολιτικά στερεότυπα. Τώρα ο κ. Θεοδωράκης τρέχει να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας, αλλά μάλλον δύσκολα θα πείσει όσους έχουν ταυτίσει τις μεταρρυθμίσεις με την τρόικα και την Αριστερά με την διατήρηση του ευρύτερου Δημόσιου.  

Ετσι και αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς γιατί είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται ακόμα στα λόγια το σοσιαλδημοκρατικό όραμα του περασμένου αιώνα. Μεταξύ άλλων υπερασπίζεται με πάθος το δημόσιο τομέα και το ασφαλιστικό σύστημα που διασφαλίζει υψηλές συντάξεις με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσοι και οι συνταξιούχοι στηρίζουν με νύχια και με δόντια το ΣΥΡΙΖΑ γιατί φοβούνται ότι τα υπόλοιπα κόμματα μπορεί να ξανακάνουν απολύσεις, όπως της ΕΡΤ ή να ξεκινήσουν μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εθνική σύνταξη μικρότερη από τις σημερινές. Παράλληλα αναρωτιόνται από μέσα τους αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει ή να αποδράσει στην αντιπολίτευση με στόχο να δημιουργήσει με την άνεσή του το μεγάλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της επόμενης εικοσαετίας. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα ξανασμίξει με τη Λαϊκή Ενότητα, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ και τις άλλες κουμμουνιστικές δυνάμεις, αλλά αυτό το σενάριο είναι εφικτό μόνο στην Ελλάδα της δραχμής και δεν αφορά την Κεντροαριστερά. Στην Ευρώπη -και όχι μόνο στην Ελλάδα- η Κεντροαριστερά αναζητά πρόταση διακυβέρνησης που θα συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς με το κοινωνικό κράτος που προστατεύει τους αδύναμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις αντιλήφθηκε ότι δεν αρκεί η αντιφιλελεύθερη ρητορική για να διατηρηθούν τα εισοδήματα των δημοσιών υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Μένει να δούμε αν θέλει να κυβερνήσει άμεσα ή να σχεδιάσει ένα μελλοντικό κυβερνητικό πρόγραμμα. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 13:19