Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 17:05

Κομματική προβολή από την εποχή της λινάτσας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κομματική προβολή από την εποχή της λινάτσας

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας προσπαθεί να διατηρήσει καθαρή την πόλη ξηλώνοντας αφίσες των κομμάτων της κομμουνιστικής Αριστεράς αλλά αφήνει να ανεμίζουν στο κέντρο τα πανό για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς η δημοτική αρχή  μπορεί να επιβάλει πρόστιμα στα κομμουνιστικά κόμματα αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να συγκρουστεί με τα κόμματα που φλερτάρουν με την εξουσία. Ετσι ισχύουν και στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δυο μέτρα και δυο σταθμά για την προεκλογική προβολή των κομμάτων. Για την ακρίβεια ισχύει, όπως ίσχυε πάντα, ο νόμος του ισχυρού. 

Ολοι θυμόμαστε τον “παλιό καλό καιρό” των μεγάλων συγκεντρώσεων την αφισορρύπανση που προκαλούσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για να προπαγανδίσουν τις θέσεις τους. Ειδικά αν κατέβαινε πολιτικός αρχηγός στην Καλαμάτα η αφισοκόλληση ξεκινούσε από την Τσακώνα και τελείωνε στην Πλάτσα. Από κοντά και τα κόμματα της Αριστεράς προσπαθούσαν να συναγωνιστούν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία με αγωνιστικές αφισοκολλήσεις και αεροπανό. Δικαιολογούσαν μάλιστα την αφισορρύπανση λέγοντας ότι είναι αναγκαία γιατί η Αριστερά δεν χρηματοδοτείται από το κεφάλαιο και τις τράπεζες για να προβάλει τις ιδέες της. 

Τα χρόνια πέρασαν, η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ, αλλά κάποιοι έχουν μείνει στον 19ο αιώνα πιστεύοντας ότι προβάλλουν τις ιδέες τους, απλώνοντας λινάτσες, λερώνοντας τοίχους και προκαλώντας ηχορρύπανση με μεγάφωνα από την εποχή της… Κομαντατούρ και των γκούλαγκ. Θα μου πείτε ότι τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν χρήματα και ότι οι δωρεάν διαφημιστικές πινακίδες είναι ελάχιστες. Καμία αντίρρηση. Πράγματι οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν υπάρχουν χρήματα για διαφήμιση. Πόσα κόμματα όμως έχουν αξιοποιήσει επαρκώς τις δυνατότητες του Διαδικτύου για να προβάλουν και να προωθήσουν δωρεάν τις ιδέες τους; Σχεδόν κανένα, γιατί οι αφισοκολλητές έχουν μείνει στην εποχή της λινάτσας και σηκώνουν αεροπανό. 

Κατά τα άλλα συζητάμε για μεταρρυθμίσεις. Τρομάρα μας. 

Υ.Γ. Το βράδυ, όταν είχε γραφτεί το άρθρο διάβασα την ανάρτηση του Δήμου Καλαμάτας για το ξήλωμα των αφισών και το κατέβασμα των αεροπανό. Δεν  γνωρίζω αν κατέβηκε και το πανό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι κατακριτέο κυρίως δεν είναι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής αλλά η αδυναμία των κομμάτων να εκσυγχρονίσουν την επικοινωνιακή τους τακτική. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 15:32