Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 17:10

Η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η είδηση για την εργολαβική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας "Διάτμηση ΑΤΕ", στην οποία μέτοχος είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, είναι σίγουρο ότι θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το νόμιμο και το ηθικό στην πολιτική ζωή.

Με δεδομένο ότι για τη νομιμότητα της σύμβασης θα αποφασίσουν τα αρμόδια δικαστήρια, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολιτική συζήτηση για το ηθικό μέρος της υπόθεσης και ειδικότερα για το θέμα της διαπλοκής μεταξύ οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα η συζήτηση ξεκινάει από λάθος βάση, καθώς η επιχειρηματικότητα έχει ταυτιστεί με τη διαπλοκή και όποιος επιχειρηματίας έχει συναλλαγές με το Δημόσιο θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του. Στη δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας έχει πρωτοστατήσει η Αριστερά καταγγέλλοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ως ανήθικη την επιδίωξη του οικονομικού κέρδους. Την ίδια ώρα όμως δεκάδες αριστεροί επιχειρηματίες και εργολάβοι βρίσκονται στο απυρόβλητο και κερδοσκοπούν κάνοντας μπίζνες με το Δημόσιο κάτω από την ομπρέλα των αριστερών κομμάτων που καταγγέλλουν τα μεγάλα συμφέροντα. 

Κάπως έτσι θεωρείται ως διαπλεκόμενη η επιχειρηματική δραστηριότητα του Γιώργου Μπόμπολα και ως απόλυτα φυσιολογική η ανάληψη δημοσίων έργων από την εταιρεία, στην οποία μέτοχος είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Προσωπικά πιστεύω ότι ο κ. Φλαμπουράρης έκανε λάθος και ότι δεν είναι διαπλεκόμενος. Εκτιμώ επίσης ότι δεν έχουν βάση όσα αναφέρει το protothema.gr για την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη γιατί αν ισχύει το αντίθετο δεν θέλω να σκέφτομαι τι μας περιμένει στο μέλλον. Ετσι και αλλιώς όμως έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου και η αντιπολίτευση γνώριζαν ότι ο Φλαμπουράρης είχε μετοχές στη "Διάτμηση ΑΤΕ". Ειδικότερα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν το γνώριζαν οι νεοδημοκράτες και οι συριζαίοι σύμβουλοι της Πελοποννήσου. Αν το γνώριζαν και σιώπησαν υπάρχει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα γιατί έκαναν τα στραβά μάτια. Αν πάλι δεν το γνώριζαν ξαναϋπάρχει πρόβλημα γιατί ενώ κάνουν δηλώσεις για ψύλλου πήδημα, δεν ελέγχουν τις συμβάσεις που υπογράφει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι στην Ελλάδα να ορίσουμε ξανά τι είναι επιχειρηματική δραστηριότητα και τι είναι διαπλοκή, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να δεχτούμε ότι όλοι εξυπηρετούμε διαπλεκόμενα συμφέροντα και ότι όλα είναι νόμιμα και ηθικά. 

Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με το λαϊκισμό που έσπειρε και σύντομα θα καταλάβει ότι στο γήπεδο αυτό νικάει πάντα η ακροδεξιά. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 17:00