Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 20:06

Τα τιτιβίσματα του φασισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Τα τιτιβίσματα  του φασισμού

Από την εποχή των "Αγανακτισμένων", στα Social Media έχουν βρει βήμα  δεκάδες λαϊκιστές που σπέρνουν μηνύματα ρατσισμού, φανατισμού και ανοησίες. Απίστευτοι τύποι εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες και την δυσκολία προσαρμογής των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή, έχουν κατορθώσει να κυριαρχήσουν στον τομέα της ενημέρωσης εδώ και πέντε - έξι χρόνια παραπληροφορώντας ένα μεγάλο αριθμό πολιτών. 

 Οπως τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έτσι και τα πάλαι ποτέ πανίσχυρα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ άργησαν να αντιληφθούν τη δύναμη του Διαδικτύου και έτσι παραχώρησαν χώρο σε διάφορους περιθωριακούς τύπους που εκμεταλλεύτηκαν το κενό και έφθασαν ένα σκαλοπάτι πριν την κυβέρνηση. Κάπως έτσι κανένας δεν παραξενεύτηκε για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου που έγραφε στο Τwitter ανορθόγραφα: “9/11 Και μη ξεχνατε. Από τους 2.500 εβραιων που εργαζοταν  στους Διδυμους Πυργους, εκεινη την ημερα δεν πηγε κανενας τους για να εργαστη”.   

Δυστυχώς το account του κ. Καμμένου στο Twitter δεν είναι το μόνο που αναπαράγει ανοησίες τις οποίες “καταναλώνουν” άκριτα χιλιάδες πολίτες που ψάχνουν “εναλλακτική” ενημέρωση μακριά από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ετσι και αλλιώς το περιθώριο έχει ονομάσει “συστημικά” όλα τα μέσα που δεν αναπαράγουν ανοησίες, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τους “Αγανακτισμένους” που αναζητούν αντισυστημική ενημέρωση στις σελίδες των πολυεθνικών Google, Facebook και Twitter. Τη διάδοση των ανοησιών, των ρατσιστικών μηνυμάτων και των ολοκληρωτικών απόψεων βοηθάει με τη στάση της και η Δικαιοσύνη που έχει αφήσει ανεξέλεγκτο το Διαδίκτυο. Ουσιαστικά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν ασχολείται καθόλου με τους κλέφτες ειδήσεων, που αποκτούν κύρος αναπαράγοντας ειδήσεις που έχουν γράψει επαγγελματίες δημοσιογράφοι, χωρίς να αναφέρουν καν την πηγή. Επίσης δεν διώκει καν όσους διαδίδουν ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα, με συνέπεια χιλιάδες παιδιά να κινδυνεύουν από ασθένειες που έχουν εξαφανιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες. 

 Σε κάθε περίπτωση, όποιος πιστεύει ότι το ανεξέλεγκτο Διαδίκτυο είναι ακίνδυνο ή ότι μπορεί να εξυπηρετήσει πατριωτικούς ή σοσιαλιστικούς σκοπούς, μάλλον είναι πιο επικίνδυνος από το αυγό του φιδιού που εκκολάπτεται στα Social Media. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 20:10