Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 17:01

Προικιά, επιδοτήσεις και πράσινα άλογα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, καθώς το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου προβλέπει την ανάθεση των άγονων σιδηροδρομικών γραμμών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για περίοδο 20 ετών, έναντι 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Ετσι όποια εταιρεία αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πάρει “προίκα” 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που θα πληρώνουν όπως πάντα  οι συνήθεις… φορολογούμενοι.

Εννοείται βεβαίως ότι όπως και στις προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις “αλά ελληνικά” σε Ολυμπιακή και ΟΛΠ, η εταιρεία που ιδιωτικοποιείται έχει απαλλαγεί από τα χρέη και το υπεράριθμο προσωπικό. Εννοείται επίσης ότι πληρώνονται από τους συνήθεις φορολογούμενους τόσο τα χρέη όσο και οι υπεράριθμοι υπάλληλοι που μετατάχθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή πήραν πρόωρη σύνταξη για να μπορούν να κάνουν μια άλλη δουλειά με μαύρα χρήματα. 

Και τι έπρεπε να γίνει; Να συνεχίσουν να πληρώνουν τα ελλείμματα της Ολυμπιακής, του ΟΛΠ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι συνήθεις φορολογούμενοι; Οχι φυσικά. Επρεπε να ιδιωτικοποιηθούν χωρίς να φορτωθούν την “κακή εταιρεία” οι φορολογούμενοι και παράλληλα ο ιδιώτης να επενδύσει σε υποδομές ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων θα έπρεπε να συνδυαστεί με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της Πελοποννήσου. Δυστυχώς οι τοπικοί άρχοντες και οι βουλευτές δεν προώθησαν το έργο του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου και εξακολουθούν να συζητούν για επαναδρομολόγηση των τρένων στο υπάρχον δίκτυο. Κανένας τους όμως δεν εξηγεί ποιος θα πληρώσει τα νέα ελλείμματα που θα συσσωρευτούν από τη λειτουργία ενός μη ανταγωνιστικού μέσου μεταφοράς. Αφήνουν πάντως να εννοηθεί ότι τα ελλείμματα  θα καλυφθούν με επιδοτήσεις που θα πληρώσουν όπως πάντα οι… συνήθεις φορολογούμενοι. Αλήθεια γιατί να επιδοτούμε μόνο τα τρένα και να μην χρηματοδοτούμε τις μεταφορές με άλογα ώστε να εργαστούν ακόμα περισσότερα άτομα σε άμαξες που θα συνδέουν όπως τον παλιό καλό καιρό την Καλαμάτα με την Αθήνα; Με άλλα λόγια: Αφού θα δώσουμε “προίκα” στον ιδιώτη που θα αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 50 εκατομμύρια το χρόνο, γιατί να μην προικίσουμε με άλλα τόσα μερικούς αμαξάδες που θα “αναβιώσουν” τις ιππήλατες μεταφορές; 

Ετσι και αλλιώς για ανταγωνιστικές μεταφορές αποκλείεται να συζητήσουμε. Ας συζητήσουμε λοιπόν για “προίκες” και πράσινα άλογα. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 16:53