Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 17:02

Ο μύθος της φοροδιαφυγής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ο μύθος της φοροδιαφυγής

Υστέρηση 4,9 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού ως το τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω της καθυστέρησης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, των χαμηλότερων εσόδων από φόρους και απώλειες εσόδων από κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.296 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.915 εκατ. ευρώ ή 12,5 % έναντι του στόχου. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.531 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 762 εκατ. ευρώ ή 18% σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

Με απλά λόγια και σε αντίθεση με τις επικοινωνιακές μεγαλοστομίες του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρους. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εκδίδει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώσεις για φοροφυγάδες γιατρούς, δικηγόρους, αγρότες μηχανικούς κ.λπ. αλλά σε καμία ανακοίνωση δεν αναφέρει το ποσό που εισπράχτηκε. Στην πραγματικότητα ακόμα και αν πιάσει το ΣΔΟΕ μερικούς φοροφυγάδες, δεν μπαίνουν φόροι στα ταμεία γιατί μέχρι να εκδοθεί η οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση θα έχει υπογραφτεί το… 8ο μνημόνιο. Ολα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά οι κυβερνώντες, αλλά συντηρούν το μύθο της αύξησης των κρατικών εσόδων με πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής. 

Σύμφωνα με αυτό το μύθο, η Ελλάδα χρεοκόπησε γιατί φοροδιαφεύγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Στην  Ελλάδα φοροδιαφεύγουν κυρίως οι μικρομεσαίοι γιατί αν πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Γι' αυτό, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η φοροδιαφυγή θα μειωθεί μόνο αν μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές. Η μείωση των φόρων με παράλληλη επιβολή μεγάλων προστίμων θα κάνει ασύμφορη τη φοροδιαφυγή, ενώ σήμερα όλοι ρισκάρουν για να μην κάνουν… συνέταιρο το κράτος. 

Δυστυχώς όμως οι κυβερνώντες οπαδοί των μεγάλων φόρων και των μεγάλων δαπανών συνεχίζουν το παραμύθι με τις συλλήψεις φοροφυγάδων, ενώ την ίδια ώρα οι αριθμοί εξακολουθούν να δείχνουν μείωση των κρατικών εσόδων. 

Και ζουν αυτοί καλά και εμείς… χειρότερα. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 16:53