Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 11:22

Λαϊκισμός και ψέματα για το αεροδρόμιο στην Τρίπολη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη δημιουργεί νέα δεδομένα στην οικονομία της Πελοποννήσου - και αν δεν αναλυθούν ενδελεχώς οι συνέπειες της υλοποίησης αυτού του σχεδίου, πολύ φοβάμαι ότι θα την πληρώσουμε όλοι μας πολύ ακριβά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια παραδοχή, απαντώντας ταυτόχρονα σε όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης περί λαϊκισμού και τοπικιστικών συμφερόντων:

Ψεύτης, λαϊκιστής και πολιτικάντης είναι όποιος υποστηρίζει ότι είναι βιώσιμη η ταυτόχρονη λειτουργία 2 αεροδρομίων σε απόσταση 80 χιλιομέτρων μεταξύ τους, χωρίς να παρουσιάζει συγκεκριμένες μελέτες. Είναι ψεύτης γιατί γνωρίζει ότι είναι αδύνατη η παράλληλη λειτουργία 2 αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση των αναγκών μιας τέτοιας περιφέρειας. Είναι λαϊκιστής γιατί φοβάται να πει την αλήθεια λέγοντας ότι το άνοιγμα του αεροδρομίου στην Τρίπολη θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε κλείσιμο του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Τέλος, είναι πολιτικάντης γιατί φοβούμενος το πολιτικό κόστος αρνείται να παρουσιάσει στους πολίτες ολόκληρη την αλήθεια.

Εγώ δεν πιστεύω ότι ο περιφερειάρχης και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ψεύτες, λαϊκιστές και πολιτικάντηδες. Πιστεύω όμως ότι οπωσδήποτε δεν προσέγγισαν σφαιρικά το θέμα κι ότι αγνόησαν πολλά δεδομένα, με συνέπεια να οδηγηθούν στη λήψη μιας πολύ βιαστικής απόφασης.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή: Δυο πολιτικά αεροδρόμια δεν χωρούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς η λειτουργία τους δεν μπορεί να είναι συμπληρωματική. Τα 2 αεροδρόμια θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους και στο τέλος θα επιβιώσει μόνο το ένα. Οποιος λέει ότι το αεροδρόμιο στην Τρίπολη θα λειτουργήσει μόνο για πτήσεις τσάρτερ χαμηλού κόστους, λέει ψέματα, γιατί  πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αεροδρόμιο που να μη δέχεται στους διαδρόμους του τακτικές πτήσεις εσωτερικού ή εξωτερικού.

Αν λοιπόν λειτουργήσει αύριο το αεροδρόμιο στην Τρίπολη, κάποια στιγμή θα τεθεί θέμα π.χ. για τις επιδοτούμενες πτήσεις που συνδέουν τη Βόρεια Ελλάδα με το Μοριά. Τότε οι εκπρόσωποι της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας και της Αρκαδίας θα πουν ότι προτιμούν να επιδοτηθεί το δρομολόγιο Τρίπολη - Θεσσαλονίκη και να καταργηθεί το δρομολόγιο Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη. Τι θα κάνει τότε η οποιαδήποτε κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα εκπροσώπων από 4 νομούς; Η απάντηση είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται να τη γράψω.

Η επόμενη ερώτηση που θα τεθεί είναι: Τι χρειάζεται το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όταν οι τακτικές πτήσεις εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο της Τρίπολης; Η απάντηση είναι επίσης αυτονόητη.

Αφού λοιπόν δεν χωρούν 2 αεροδρόμια στην Πελοπόννησο, η περιφερειακή αρχή καλείται να επιλέξει σε ποια πόλη θα λειτουργήσει αερολιμένας. Αν αποφασίσει ότι πρέπει να λειτουργήσει στην Τρίπολη, θα πρέπει να βγει και να ανακοινώσει: "Για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αποφασίσαμε ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία του αεροδρομίου της Καλαμάτας και γι' αυτό θα δημιουργήσουμε αεροδρόμιο στην Τρίπολη".

Αυτή η απόφαση μπορεί να αξιολογηθεί με ορθολογικά οικονομικά κριτήρια - αλλά πολύ φοβάμαι ότι ο μόνος Μεσσήνιος που θα τη συζητήσει... θα είμαι εγώ. Οι υπόλοιποι Μεσσήνιοι θα ρίξουν... μαύρο στους Μαυρογιαλούρους που θέλουν να καταργήσουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Με άλλα λόγια, η πρόταση αυτή μπορεί να εμπεριέχει ορθολογικά οικονομικά στοιχεία, αλλά δεν είναι πολιτικά βιώσιμη. Ετσι λοιπόν, αφού κανείς δε νιώθει ότι μπορεί ν' ανακοινώσει μια τέτοια πρόταση, αρχίζει η συζήτηση για... παράλληλες λειτουργίες αεροδρομίων και... μελέτες των αμελέτητων. Η συζήτηση αυτή όμως θα οδηγήσει σε σπατάλη πολύτιμου χρόνου και υπερπολύτιμου χρήματος, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Αρα, η περιφερειακή αρχή πρέπει να αποφασίσει πρώτα από όλα προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί - καθώς έχει... 2 αεροδιάδρομους να ακολουθήσει: Αν αποφασίσει να αναβαθμίσει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, θα πρέπει να ξεχάσει κάθε σκέψη για δημιουργία αεροδρομίου στην Τρίπολη. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πείσει επίσης τους ξενοδόχους της Κορινθίας, της Λακωνίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας να συστήσουν στους πελάτες τους τη χρήση του αεροδρομίου της Καλαμάτας για το συμφέρον τους, και να σταματήσουν ν' αγνοούν την ύπαρξή του.

Αν τώρα η περιφερειακή αρχή αποφασίσει να δημιουργήσει πολιτικό αεροδρόμιο στην Τρίπολη, θα πρέπει να πείσει τους Μεσσήνιους να την… ξαναψηφίσουν. Η απόφαση είναι δική της. Εμείς απλώς καταγράφουμε όλα τα δεδομένα.

Ολα τα υπόλοιπα -όπως παρατηρήσαμε και στην αρχή- είναι λαϊκισμοί, ψέματα και πολιτικάντικες επινοήσεις.

lathanasis@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 14:06