Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 17:02

Τουριστική σεζόν και παράνομα καταλύματα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τα προβλήματα της μικρής τουριστικής σεζόν και των παράνομων καταλυμάτων που συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Καταλυμάτων Τριφυλίας, σε οποιαδήποτε φυσιολογική χώρα θα ήταν πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αφού η επίλυσή τους όχι μόνο θα δώσει ανάσες στον τουριστικό κλάδο αλλά κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς όμως οι κυβερνώντες εδώ και πολλά χρόνια δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις ψήφους από το ρυθμό ανάπτυξης και για αυτό το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συντηρηθεί η κατεστημένη τάξη που φοβάται τις επιχειρηματικές καινοτομίες όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αν δεν μετρούσαν ψήφους τόσο οι επενδυτικοί νόμοι όσο και οι κρατικοί τραπεζίτες θα χρηματοδοτούσαν καινοτόμες τουριστικές προτάσεις που θα επιμήκυναν την τουριστική ζώνη και δεν θα επιδοτούσαν με δεκάδες εκατομμύρια θνησιγενείς επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με δανεικά και αγύριστα. 

Σε κάθε περίπτωση ο τουριστικός κλάδος είναι αδύνατον να αναπτυχθεί περαιτέρω με τόσο υψηλούς φόρους και με πανάκριβες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου αναγκάζονται να παρανομήσουν για να μην βάλουν λουκέτο. Η κατάσταση όμως τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη εξαιτίας της παράνομης ενοικίασης καταλυμάτων μέσω γνωστών διαδικτυακών πλατφορμών. Χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών ενοικιάζουν τα ακίνητά τους παράνομα όχι μόνο γιατί θέλουν να φοροδιαφύγουν αλλά και γιατί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην… παρανομία. Δυστυχώς όπως προαναφέραμε οι κυβερνώντες μετρούν ψήφους και δεν έχουν πάρει χαμπάρι την ψηφιακή επανάσταση και τις αλλαγές που επιφέρει στον παγκόσμιο τουρισμό. Δεν έχουν πάρει καν χαμπάρι ότι οι περισσότεροι τουρίστες κλείνουν τα πακέτα των διακοπών από το Ιντερνετ και ότι η ανταγωνιστικότητα δεν βελτιώνεται με φυλλάδια και συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις. 

Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού θα βελτιωθεί μόνο με μια θεαματική μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη θέσπιση αυστηρών τιμωριών για όσους θα συνεχίσουν να παρανομούν. Ταυτόχρονα η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων που θα επιτρέπει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημά τους προσθέτοντας παράλληλα αξία στο εθνικό ΑΕΠ. Σίγουρα όμως η θέσπιση ενός συνολικού φόρου 10%-15% στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των παράνομων καταλυμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα συζητάμε για καμιά 30 χρόνια για τα παράνομα καταλύματα όπως συζητάμε εδώ και μισό αιώνα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 18:51