Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 17:03

Ο εκσυγχρονισμός της ΚΑΚ ξεκίνησε από το… πάρκινγκ 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την αντιπαράθεση για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (ΚΑΚ) προσπαθώντας αφενός να καταλάβω γιατί η δημοτική αρχή την επέβαλε αυτή την περίοδο και αφετέρου γιατί οι επαγγελματίες θέλουν να υπάρχει ανεξέλεγκτο παρκάρισμα μπροστά στα μαγαζιά τους.

Συγκεκριμένα αναρωτιέμαι γιατί η δημοτική αρχή επέβαλε αυτή την περίοδο την ελεγχόμενη στάθμευση και όχι τα προηγούμενα χρόνια, που υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η αγορά είχε μεγαλύτερη κίνηση. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας γνωρίζει πολύ καλά τόσο τα προβλήματα της αγοράς, αφού πηγαίνει τουλάχιστον κάθε Σάββατο στη λαϊκή για ψώνια. Γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά ότι το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη στάθμευση ήταν πολύ μεγαλύτερο πριν μειωθούν τα εισοδήματα λόγω της κρίσης. 

Ολοι γνωρίζουν ότι την εποχή των παχιών αγελάδων ήταν αδύνατον να βρεις θέση στάθμευσης τις ώρες αιχμής και ότι η δημοτική αρχή έκανε τα στραβά μάτια προφανώς για να μην συγκρουστεί με εν δυνάμει ψηφοφόρους. Τώρα η δημοτική αρχή  αποφάσισε να συγκρουστεί και αυτό συμβαίνει πιθανώς για δύο λόγους: Είτε γιατί ο κ. Νίκας έχει αποφασίσει να μην είναι ξανά υποψήφιος, και γι' αυτό αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος, είτε επειδή φοβάται ότι θα προκληθεί χάος στην ευρύτερη περιοχή όταν θα λειτουργήσει ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας. Και στις δυο περιπτώσεις η λήψη μέτρων για την στάθμευση στην ΚΑΚ είναι αναγκαία και επιβεβλημένη αφού η κατάσταση παρέμεινε τριτοκοσμική παρά τη μείωση της κίνησης εξαιτίας της κρίσης. 

Ομως η δημοτική αρχή για μια ακόμα φορά λειτούργησε αποσπασματικά χωρίς να έχει ένα ευρύτερο σχέδιο για τις μετακινήσεις στην ΚΑΚ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο ποδηλατόδρομος σταματά στο νότιο τμήμα της αγοράς και όσοι θέλουν να πάνε στη λαϊκή, που γίνεται στο βόρειο τμήμα, αναγκάζονται να κάνουν σλάλομ ανάμεσα σε αυτοκίνητα και πεζούς. Επίσης η απόφαση για την ελεγχόμενη στάθμευση ελήφθη πριν γίνουν οι κυκλοφοριακές αλλαγές στην Αρτέμιδος και έτσι κανένας δεν γνωρίζει τι καθεστώς θα επικρατήσει δυτικά του Νέδοντα. 

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις ακόμα και αν είχε συνταχθεί επιστημονική κυκλοφοριακή μελέτη. Δυστυχώς κάποιοι αντιδρούν χωρίς να σκέφτονται το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους και ότι οι νέοι καταναλωτές προτιμούν τα σούπερ μάρκετ που έχουν ευρύχωρο και άνετο πάρκινγκ. Η ΚΑΚ -αν και σχεδιάστηκε πρόσφατα- χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί ριζικά για να επιβιώσει τις επόμενες δεκατιές. Χρειάζεται να προσελκύσει καταναλωτές νεότερων ηλικιών χωρίς να χάσει τους παραδοσιακούς ηλικιωμένους πελάτες της. Χρειάζεται να προσελκύσει πελάτες που θέλουν ένα άνετο πάρκινγκ χωρίς να χάσει τους πελάτες που θέλουν δωρεάν πάρκινγκ. Το στοίχημα του εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας είναι πολύ μεγαλύτερο από το στοίχημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Βεβαίως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς αλλά δεν νομίζω ότι ένας ιδιώτης θα ξεκινούσε τον εκσυγχρονισμό του μαγαζιού του από το πάρκινγκ. Αλλο όμως η ιδιωτική επιχείρηση και άλλο το… Ελληνικό Δημόσιο. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 17:03