Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 17:08

25 χρόνια για 12 χιλιόμετρα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)
25 χρόνια για 12 χιλιόμετρα 

Τα 12 χιλιόμετρα του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1991, ο δρόμος παραδόθηκε το 2000, κατολίσθησε το 2003 και το 2006 ξεκίνησε η κατασκευή νέου.

Ο νέος δρόμος με παράκαμψη της τοξωτής γέφυρας παραδόθηκε το Δεκέμβριο του 2012 και χθες ξεκίνησαν οι εργασίες για τη σύνδεση της γέφυρας με το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα. Αν όλα πάνε καλά, γιατί στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις, τα 12 χιλιόμετρα του Παραδείσια - Τσακώνα θα παραδοθούν στην κυκλοφορία 25 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής τους. 

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η κατασκευή 12 χιλιομέτρων σε 25 χρόνια θεωρείται σκάνδαλο. Στην Ελλάδα όμως θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και γι' αυτό οι περισσότεροι Ελληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι για την χρεοκοπία φταίει η… τρόικα. Ομως δεν φταίει ούτε η τρόικα ούτε ο… φιλελευθερισμός. Φταίει το πελατειακό σύστημα και οι κρατικοδίαιτες συντεχνίες που καταβρόχθισαν όλα αυτά τα χρόνια τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και δύο ΕΣΠΑ χωρίς να ολοκληρώσουν ούτε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. 

Φταίνε πρώτα από όλα οι κατασκευαστικές εταιρείες και το ΤΕΕ, που ακόμα και σήμερα παριστάνουν τους ανήξερους για τους στημένους διαγωνισμούς, τις υπερτιμολογήσεις, τις μοιρασμένες αναθέσεις και τις στημένες παρατάσεις των έργων. Φταίνε οι πολιτικοί που “μοίραζαν” χρήμα στις κατασκευαστικές υπό την σιωπηρή ανοχή του ΤΕΕ. Φταίνε οι δικαστές που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να κλείσουν κανέναν φυλακή για την σπατάλη του δημόσιου χρήματος σε έργα που δεν τελείωναν ποτέ. Φταίνε οι δημοσιογράφοι που δεν μπόρεσαν να κάνουν μια ουσιαστική έρευνα για να αποκαλύψουν τα σκάνδαλα των μεγάλων και μικρών έργων. Τέλος μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι πολίτες που θεωρούν απολύτως φυσιολογικό να κατασκευάζονται 12 χιλιόμετρα δρόμου σε 25 χρόνια. 

Δυστυχώς, όμως, αντί να κάνουμε αυτοκριτική, τα φορτώσαμε όλα στην τρόικα και… καθαρίσαμε. Γι' αυτό ακόμα και αν αύριο το πρωί σβηστούν όλα τα χρέη με ένα μαγικό ραβδί, πολύ φοβάμαι ότι τα επόμενα 12 χιλιόμετρα θα κατασκευαστούν σε… μισό αιώνα. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 16:00