Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 20:01

Μαθήματα απαξίωσης επιστημονικών εισηγήσεων 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μαθήματα απαξίωσης επιστημονικών εισηγήσεων 

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας ετοιμάζεται να δαπανήσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση της Ναυαρίνου (αλήθεια μέχρι πότε θα γράφουμε “ναυμαχία του Ναβαρίνου” αλλά “οδός Ναυαρίνου”;) και κανένας μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει αν τα χρήματα θα πιάσουν τόπο ή αν θα πεταχτούν στη διπλανή θάλασσα. Ετσι και αλλιώς από την αρχή της θητείας μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή αυτοσχεδιάζει και προχωράει χωρίς συνολικό σχέδιο για την πόλη και το δήμο.

Υπενθυμίζουμε ότι και η πεζοδρόμηση του βόρειου τμήματος της Αριστομένους είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού και αποφασίστηκε όταν διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να στρίψει στον αναπλασμένο δρόμο το διπλό αστικό λεωφορείο. 

Δεν αποκλείεται λοιπόν να επαναληφθεί και στη Ναυαρίνου το μοντέλο της Αριστομένους και τελικώς να εφαρμοστούν άλλα από αυτά που θα προβλέπει η μελέτη για την ανάπλαση της παραλιακής λεωφόρου. Αλλωστε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται τις υπηρεσιακές εισηγήσεις και τις επιστημονικές προτάσεις με τρόπο που του διασφαλίζει τα μέγιστα εκλογικά οφέλη. Για παράδειγμα: Επειδή διαφωνούσε με την κυκλοφοριακή μελέτη του Κώστα Ζέκκου, την άφησε στο συρτάρι αν και πληρώθηκε ακριβά από τους δημότες και αυτοσχεδιάζει εφαρμόζοντας αποσπασματικά μέτρα στους δρόμους της Καλαμάτας. Επίσης, επειδή διαφωνεί με την υπηρεσιακή εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας για την πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος, την αγνοεί επιδεικτικά και υιοθετεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας. 

Το ίδιο επιδεικτικά θα αγνοηθούν και τα σχέδια για την ανάπλαση της 23ης Μαρτίου αν οι νικητές του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί, προτείνουν διαφορετικά πράγματα από όσα έχει σκεφτεί ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Το μοντέλο αυτό δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και στην ανάπλαση της Ναυαρίνου προκειμένου να έχει η δημοτική αρχή επιστημονικό άλλοθι για την εκταμίευση των χρημάτων του ΕΣΠΑ. Γενικότερα οι μελέτες και οι υπηρεσιακές εισηγήσεις χρησιμοποιούνται μόνο όταν ταυτίζονται με την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής, ενώ σε διαφορετική περίπτωση είτε κρατούνται στο συρτάρι είτε διορθώνονται μέχρι να ευθυγραμμιστούν με τα οράματα του δημάρχου. Την πολιτική αυτή δεν την ακολουθεί μόνο η δημοτική αρχή Καλαμάτας. Την ακολουθούν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι. Ομως ο κ. Νίκας την έχει αναγάγει σε… επιστήμη παραδίδοντας μαθήματα απαξίωσης των επιστημονικών και των υπηρεσιακών εισηγήσεων. 

Στην άλλη πλευρά, η επιστημονική κοινότητα σε όλη την Ελλάδα έχει σηκώσει με το αζημίωτο πάντα, λευκή σημαία αφήνοντας τους δημάρχους να αυτοσχεδιάζουν. Για τα μάτια του κόσμου, όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι κάποιος επιστημονικός φορέας εκδίδει μια ανακοίνωση και στη συνέχεια οι…. αυτοσχεδιασμοί συνεχίζονται. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 13:51