Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 20:02

Ψηφοθηρία στα πατατοχώραφα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ψηφοθηρία στα πατατοχώραφα 

Οι μεσσηνιακές ανοιξιάτικες πατάτες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις εισαγόμενες από την Κύπρο και την Αίγυπτο που “ελληνοποιούν” οι έμποροι εκμεταλλευόμενοι την ανικανότητα ή την αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών. Γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι μεσσηνιακές πατάτες τις εισαγόμενες; Η απάντηση είναι απλή: Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες, παραγωγοί και κράτος αδιαφόρησαν για τον ανταγωνισμό προωθώντας με κουτοπονηριές τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά. 

Τι κουτοπονηριές έκαναν κράτος και παραγωγοί; Σαν αυτή που αναφέρει ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του: “Το κράτος και ειδικότερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν τα μέσα να εμποδίσουν ή να παρακωλύσουν χρονικά τις αθρόες εισαγωγές πατάτας, αφού το είχαμε πετύχει άλλες δύσκολες χρονιές, με τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους που είχαμε επιβάλει στις εισαγωγές, και αυτό το θυμούνται καλά κάποιοι συνεταιριστές της Μεσσήνης”. Με απλά λόγια για όποιον δεν κατάλαβε: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους για να καθυστερήσει τις εισαγωγές πατάτας μέχρι να πωληθεί ένα σημαντικό ποσοστό της ντόπιας παραγωγής. 

Εννοείται ότι παρόμοιες κινήσεις κάνουν και άλλα κράτη, με στόχο όμως να δώσουν χρόνο στις επιχειρήσεις τους για να προσαρμοστούν και να γίνουν ανταγωνιστικές. Στην Ελλάδα όμως η προστατευτική παρέμβαση του κράτους ήταν μόνιμη και δεν είχε στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και προϊόντων. Είχε στόχο τις… ψήφους των παραγωγών. Τις ψήφους επίσης  είχαν στόχο και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που απέφεραν σταθερό εισόδημα στην κομματική πελατεία. Αν στο παζλ προστεθούν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που ενδιαφέρονται μόνο για τις επιδοτήσεις ενώ αδιαφορούν για τις επενδύσεις, έχουμε πλήρη την εικόνα της ελληνικής χρεοκοπίας. 

Δυστυχώς οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια τους εξαιτίας αυτών των πελατειακών κρατικών παρεμβάσεων που κατέστησαν τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά. Δυστυχώς επίσης πολλοί πιστεύουν ότι τα ελληνικά προϊόντα θα ξαναβρούν τη θέση τους στη αγορά μόνο αν απαγορευτούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Στην αντίπερα όχθη, ελάχιστοι πιστεύουν ότι μπορούν να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα στη διεθνή αγορά. Ακόμα λιγότεροι χρησιμοποιούν επιστημονικές μεθόδους για τη μείωση του κόστους παραγωγής και για την προώθηση των προϊόντων στη διεθνή αγορά. 

Για αυτή την κατάσταση δεν φταίνε οι παραγωγοί. Φταίνε πρώτα από όλα οι πολιτικοί που στοχοποίησαν την επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό και το κέρδος για να ψαρεύουν ψήφους στα θολά των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 18:29