Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 20:03

Η ελληνική περιφέρεια νοσταλγεί μεγαλεία 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η ελληνική περιφέρεια νοσταλγεί μεγαλεία 

Ο καβγάς που έχει ξεσπάσει για τα αστυνομικά τμήματα της Τριφυλίας ούτε πρωτόγνωρος είναι, ούτε πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, αφού όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτόν έχουν συγκρουστεί και στο παρελθόν προσπαθώντας κυρίως να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη παρά να συνεννοηθούν για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής.

Ετσι κι αλλιώς είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, η εκάστοτε κυβέρνηση να προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας και την ίδια ώρα η αντιπολίτευση να ανεβαίνει στα κάγκελα διαδηλώνοντας κατά της ερημοποίησης της περιφέρειας. 

Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε λοιπόν κάθε φορά που θα αποφασιστεί να γίνει αναδιάρθρωση οικονομικών, υγειονομικών, διοικητικών ή αστυνομικών υπηρεσιών όχι μόνο στο Δήμο Τριφυλίας αλλά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Υπενθυμίζω απλώς ότι πριν λίγο καιρό είχε ξεσηκωθεί ο Δήμος Μεσσήνης γιατί αποφάσισε να κλείσει το κατάστημά της στο Νησί μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Διαπιστώνουμε ότι η ελληνική περιφέρεια ζει ακόμα στην εποχή που η οικονομική ανάπτυξη ήταν ταυτισμένη με τον αριθμό των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων επιχειρήσεων που λειτουργούσαν σε μια περιοχή. Επίσης είναι προφανές ότι κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ενέργειας και οι μεταφορές δεν είναι πλέον κρατικό μονοπώλιο και άρα δεν αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση για την λειτουργία των καταστημάτων του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ αλλά τα διοικητικά συμβούλια αυτών των ανωνύμων εταιρειών. 

Καθώς λοιπόν οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην οικονομία, είναι μάλλον πρόωρο να ζητάμε τη συναίνεσή τους για αναγκαίες χωροταξικές αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου οι πολίτες να αναλαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες. Αν στο κάδρο προστεθούν και οι τοπικοί άρχοντες, που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα επειδή φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν, γίνεται απόλυτα κατανοητό γιατί η ελληνική περιφέρεια ζει νοσταλγώντας περασμένα μεγαλεία και αρνείται πεισματικά να συζητήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν κανένας μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει στους πολίτες της περιφέρειας για την ανάγκη προσαρμογής των τοπικών κοινωνιών στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Αντιθέτως πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ανάγκες αστυνόμευσης των πόλεων και των χωριών παραμένει ίδια από το… 1950 έως σήμερα και ότι είναι καλύτερα να επιστρέψουμε στον 20ό αιώνα παρά να μειωθεί ο αριθμός των υπηρεσιών. Πράγματι θέλει πολύ φως ακόμα για να ξημερώσει ο… 21ος αιώνας.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 19:32