Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 18:00

Σολτς: Οι πολίτες δεν περιμένουν από την ΕΕ διαμάχη για τις θέσεις, αλλά στοχευμένη δουλειά

Σολτς: Οι πολίτες δεν περιμένουν από την ΕΕ διαμάχη για τις θέσεις, αλλά στοχευμένη δουλειά

Ταχείες και ανεμπόδιστες διαδικασίες για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά, καθώς, όπως είπε, τρεις στους τέσσερις πολίτες στην Ευρώπη δεν ψήφισαν λαϊκιστικό κόμμα.

Αναφερόμενος στην ενδοκυβερνητική κρίση της Γερμανίας, ο κ. Σολτς τόνισε ότι δεν υπάρχει «επιστροφή στις παλιές καλές μέρες» και διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι τρεις πιο σημαντικές παρατάξεις του κέντρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία και επέλεξαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ο Όλαφ Σολτς νωρίτερα σήμερα από το βήμα της Bundestag. «Σχετικά με τα πρόσωπα, δεν επιτρέπεται να υπάρξει παρατεταμένη εκκρεμότητα. Αντιθέτως, αυτά πρέπει να αποφασιστούν γρήγορα και ομόφωνα. Οι πολίτες δεν περιμένουν από την ΕΕ διαμάχη για τις θέσεις, αλλά στοχευμένη δουλειά», τόνισε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο εγχείρημα για την ειρήνη και την ευημερία στην ήπειρό μας σήμερα». Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο επιτρέπει την εποικοδομητική λειτουργία του».

«Η εμπιστοσύνη χάθηκε και πρέπει να αποκατασταθεί και στην Γερμανία και στην Ευρώπη», συνέχισε ο καγκελάριος και, με το βλέμμα στις δυσκολίες του κυβερνητικού συνασπισμού να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2025, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει επιστροφή στις παλιές καλές εποχές, οι οποίες συνήθως δεν ήταν και τόσο καλές» και υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μια πολιτική προοπτική για ένα καλό μέλλον σε αβέβαιους καιρούς». Εάν οι πολίτες στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, τότε κινδυνεύει η δημοκρατία, σημείωσε, αναφερόμενος στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό βρίσκονται στον σωστό δρόμο. «Είναι φυσιολογικό να παλεύεις για να βρεις τον σωστό δρόμο, αλλά δεν πρέπει αυτό να επιδεινώνει την αντίληψη περί κρίσεως», δήλωσε. Το σχέδιο του προϋπολογισμού έπρεπε να είναι έτοιμο στις 3 Ιουλίου, ωστόσο θεωρείται πλέον αδύνατο να τηρηθεί η προθεσμία και ως νέα στόχος τίθεται η 17η Ιουλίου. «Χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη συνοχή, περισσότερη ανάπτυξη. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να γίνουν περικοπές στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην υγεία, στην περίθαλψη ή στις συντάξεις», διευκρίνισε ο Όλαφ Σολτς και υποστήριξε ότι για δεκαετίες δεν έγινε τίποτα από όσα έπρεπε στην γερμανική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Κρεμλίνου για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ο καγκελάριος εξέφρασε την δυσπιστία του. «Ο Πούτιν συνεχίζει να βασίζεται εξ ολοκλήρου στον πόλεμο και τον επανεξοπλισμό, κάτι που καταδεικνύεται απολύτως ξεκάθαρα από την υποτιθέμενη προσφορά του για κατάπαυση του πυρός. Όποιος πιστεύει ότι η Ουκρανία θα επιζούσε από αυτό και ότι θα μπορούσε έτσι να προκύψει ειρήνη, θα πρέπει να παρακολουθεί πολύ «Russia Today», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο ρώσος πρόεδρος πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν θα πετύχει τον στόχο του, να υποτάξει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ