Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 17:02

Γαλλία: Μετεκλογικά «παζάρια» και στάση αναμονής από Μακρόν (βίντεο)

Γαλλία: Μετεκλογικά «παζάρια» και στάση αναμονής από Μακρόν (βίντεο)

Στη Γαλλία, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το ζητούμενο να είναι ποια ομάδα θα μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει ένας συμβιβασμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει να χάσει τίποτα από την καθυστέρηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς το Σύνταγμα δεν του υπαγορεύει κανένα χρονοδιάγραμμα, επομένως η στρατηγική του είναι να περιμένει να δει πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς. Έχουν υποσχεθεί να δώσουν μια λίστα με ονόματα πιθανών πρωθυπουργών και κυρίως ένα πρόγραμμα κυβέρνησης, εφόσον επιθυμούν να σχηματίσουν.

Συνεπώς, τουλάχιστον μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι υπεύθυνη η τωρινή η κυβέρνηση. Απαραίτητο, λόγω της διοργάνωσης των Αγώνων και κυρίως για την ασφάλεια της Γαλλίας, πιθανότατα να συμφωνήσουν γύρω στους 12 με 18 μήνες για μια κυβέρνηση συμμετοχής, διότι μετά θα αρχίσει η προεκλογική καμπάνια για την προεδρική εκλογή.

Ο Μακρόν μπορεί να περιμένει μέχρι όποτε το επιθυμεί και ακριβώς γι’ αυτό βιάζονται στο Μέτωπο της Αριστεράς, διότι ξέρουν ότι μπορεί να το καθυστερήσει αόριστα. Η τωρινή κυβέρνηση, που δεν έχει παύσει, δεν είναι υπηρεσιακή, μπορεί να επαναλάβει τον προϋπολογισμό του 2024 στο 2025, οπότε δεν υπάρχει ούτε αυτή η ανησυχία για τον Γάλλο πρόεδρο.

Πηγή: ertnews.gr