Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 16:10

Γενναίες αποφάσεις για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αυτοδιοίκηση της Πελοποννήσου παρεμβαίνει την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, για να βελτιώσει την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην περιοχή και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Και αυτό είναι θετικό σημάδι και αισιόδοξο μήνυμα, όχι για το παρόν, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα του εθνικού συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ζήτησε τον ορισμό του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ως νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό στην Περιφέρεια, με επιστολή του στον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, αντίστοιχα.

Ο κ. Νίκας τόνισε πως το αίτημα βασίζεται στο γεγονός ότι στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η οποία “καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του ελλαδικού χώρου, τόσο γεωγραφικά σε επίπεδο έκτασης και αποστάσεων, όσο και χωρικών αρμοδιοτήτων, καθώς αναφέρεται σε 4 Περιφέρειες της χώρας μας”, υπάρχουν δύο μόνο νοσοκομεία αναφοράς, ένα βασικό στο Ρίο της Πάτρας και ένα αναπληρωματικό στα Γιάννενα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με ομόφωνο ψήφισμά του “καλεί την κυβέρνηση να προβεί στην άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση του απαραίτητου ειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας”.

Ξεκαθαρίζει πως “στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και καλεί την κυβέρνηση “να προβεί στην εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Και να αυξήσει επειγόντως τον αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας, ο οποίος υπολείπεται από τον μέσο όρο της Ευρώπης”.

Αυτά που ζητούνται είναι πολύ σημαντικά, όμως δεν είναι βέβαιο αν με τις υφιστάμενες δομές και υποδομές η κυβέρνηση μπορεί να ικανοποιήσει τα συγκεκριμένα αιτήματα.

Το καθοριστικό και το κρίσιμο είναι η επόμενη μέρα μετά την πρωτόγνωρη περιπέτεια του κορονοϊού. Τότε η αυτοδιοίκηση οφείλει να ζητήσει από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να συζητήσουν υπεύθυνα και σοβαρά και να πάρουν αποφάσεις για την ενίσχυση και τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία της υγείας όλων των πολιτών, και των πιο αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά. Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις μακριά από τοπικιστικά, ψηφοθηρικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 16:00