Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 11:20

Η πρόσκληση συνεργασίας επιβεβαιώνεται στην πράξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νέα πρόσκληση συνεργασίας στις μειοψηφίες απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, την Τετάρτη στην Οικονομική Επιτροπή.

Επανέλαβε ότι μέσα από τη σύνθεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Η νέα πρόσκληση στάλθηκε σε αρνητική για τις μειοψηφίες συγκυρία, καθώς ο δήμαρχος ανακοίνωσε την αναβάθμιση της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, λέγοντας ότι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής ενισχύθηκαν και ανέφερε πως “είναι το όργανο διοίκησης του δήμου, τα πάντα περνάνε από την Οικονομική”.
Αυτό είναι το δώρο, η τήρηση της προεκλογικής υπόσχεσης της Ν.Δ. στους δημάρχους -στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στο κόμμα της- για την κατάργηση της απλής αναλογικής της κυβέρνησης, ώστε οι δήμαρχοι να μπορούν να αποφασίζουν και να υλοποιούν ό,τι θέλουν, χωρίς να έχουν το εμπόδιο της μη πλειοψηφίας.
Η Οικονομική Επιτροπή είναι το όργανο που οι δημοτικές αρχές έχουν πλειοψηφία, γι’ αυτό και όλα περνούν απ’ αυτήν.
Το πόσο θα υποβαθμιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο θα φανεί στην πράξη. Πάντως, πολιτικά εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο συλλογικό όργανο του δήμου. Και αυτό δεν αλλάζει πέρα από τα οποιαδήποτε παιχνίδια της εξουσίας.
Αν, όμως, ο δήμαρχος εννοεί τη νέα πρόσκληση για συνεννόηση και συνεργασία οφείλει να το επιβεβαιώσει στην πράξη. Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα στα περισσότερα θέματα τη σύνθεση και τη συνεργασία, την ανοχή και την αποδοχή την έχει από τις μειοψηφίες, που στην πλειονότητά τους λειτουργούν κριτικά κι εποικοδομητικά.
Στα μεγάλα και σημαντικά είναι το πρόβλημα. Σε αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε καλό βαθμό και αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, το σημαντικότερο έργο της Μεσσηνίας και στην υπόθεση των αρχαίων της Υπαπαντής. Ακόμα και στο θέμα του Ανοιχτού Θεάτρου, οι εγωισμοί και οι εμμονές ξεπεράστηκαν για το καλό της πόλης και του έργου.
Αν ο δήμαρχος εννοεί τη σύνθεση και τη συναίνεση, θα πρέπει να έχει στο νου του και να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή η εξέλιξη στα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα. Ο δήμος έχασε την ευκαιρία να εκφραστεί όσο το δυνατόν πιο ομόθυμα και συναινετικά, κυρίως με ευθύνη της δημοτικής αρχής που δεν άφησε τους εγωισμούς και τις εντυπώσεις για το κοινό καλό, ιδιαίτερα στο ζήτημα των αρχαίων.
Η συνεργασία και η συναίνεση απαιτεί υπερβάσεις έμπρακτες στα μεγάλα ζητήματα. Οταν την εννοείς… Οι επόμενες ευκαιρίες που θα είναι αρκετές, θα δείξουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 10:16