Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 22:42

Συζήτηση τώρα για την αξιοποίηση του στρατοπέδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συζήτηση τώρα για την αξιοποίηση του στρατοπέδου

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Την τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμάτας στη θέση “Πλακωτά”, κοντά στα Λέικα, για την ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην τελευταία του συνεδρίαση.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας παραμένει σε νοικιασμένο κτήριο και το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει ενοίκια. Το ίδιο και η ΔΟΥ Καλαμάτας. Λες και είμαστε στην εποχή των παχιών αγελάδων που το χρήμα έρρεε χωρίς πρόβλημα και τον παραμικρό προβληματισμό. Τα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση δεν μας άλλαξαν, δεν μας έδωσαν το μάθημα που έπρεπε. Ακόμα και οι Δασικές Υπηρεσίες του νομού παραμένουν σε νοικιασμένο κτήριο και προβλέψεις του παρελθόντος για μετεγκατάστασή τους στο Ινστιτούτο Ελαίας έμειναν στα λόγια και τις υποσχέσεις.

Ολα αυτά ενώ το στρατόπεδο Καλαμάτας παραμένει αναξιοποίητο, παρότι υπολειτουργεί. Και το κακό είναι ότι κανείς τοπικός παράγοντας, εκπρόσωπος αρμόδιας αρχής ή υπεύθυνου φορέα, δεν βγάζει άχνα. Κάτι ψελλίζεται για αθλητική ή πολιτιστική αξιοποίηση μέρους του στρατοπέδου, στην οποία συναινεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ή ακόμα και για παραμονή του σε στρατιωτική χρήση, για τη φιλοξενία των πιλότων που θα εκπαιδεύονται στο Διεθνές Κέντρο Πτήσεων Πολεμικής Αεροπορίας.

Θα το τονίσουμε για μια ακόμα φορά: Ο χώρος του στρατοπέδου βρίσκεται σε καταπληκτική θέση, είναι “φιλέτο”, είναι πολύτιμο και σημαντικό εργαλείο για την Καλαμάτα του μέλλοντος. Στην πιο απλή περίπτωση μπορεί να στεγάσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στο νομό που πληρώνουν ενοίκια. Στις πιο σύνθετες που απαιτούν ουσιαστικό και επίπονο διάλογο, μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, εκείνο που θα αντικαταστήσει το Δημοτικό Στάδιο στην Παραλία και το οποίο με την κατάργησή του θα δώσει τις θέσεις στάθμευσης για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Ακόμα, ο χώρος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί από το ελληνικό Δημόσιο για τουριστική ανάπτυξη, για τη δημιουργία μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας με κλίνες που λείπουν από τον τόπο μας. Το μέλλον της πόλης δεν μπορεί να περιμένει.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 22:19