Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 19:19

Επιστροφή στην αναγκαία πολιτική κανονικότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Επιστροφή στην αναγκαία πολιτική κανονικότητα

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου άλλαξε σελίδα. Για όλους εμάς που σταθήκαμε με σθένος και κόστος απέναντι στο απερχόμενο σύστημα εξουσίας, η Κυριακή ήταν μια μεγάλη ημέρα.

Ηταν η χαρά της δικαίωσης ότι επιτέλους η αλήθεια και η λογική επικράτησαν απέναντι στη διαστρέβλωση και τον παραλογισμό. Η αλλαγή ηγεσίας στην Περιφέρεια ήταν κάτι που άργησε 5 χρόνια. Η ομάδα Τατούλη θα έπρεπε να έχει ηττηθεί από το 2014. Αυτό δεν έγινε για λόγους που πολλές φορές έχουν αναλυθεί. Η Πελοπόννησος ξόδεψε 5 χρόνια χωρίς λόγο και 9 συνολικά, αλλά έστω και δύσκολα κατάφερε να απαλλαγεί από μια ομάδα στασιμότητας και οπισθοδρόμησης.

Τα πανηγύρια μπορούν να κρατήσουν μερικές ώρες ακόμα, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η νέα περιφερειακή αρχή οφείλει να συγκροτήσει τη νέα πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό θα το επιτύχει αν καταθέσει ένα πλαίσιο αρχών διαφάνειας και συνεργασίας. Η διαφάνεια είναι το βασικό στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες συγκλίσεις. Ο εξονυχιστικός έλεγχος πεπραγμένων είναι υποχρέωση πολιτική και ηθική. Οι παλιοί «λογαριασμοί» θα ήταν λάθος να κλείσουν με κουκουλώματα για να συγκροτηθούν πλασματικές πλειοψηφίες. Οι «λογαριασμοί» θα κλείσουν αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι όλα είναι καλά καμωμένα.

Το δεύτερο και σημαντικό βήμα είναι η προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής. Ολα όσα έχουν ανακοινωθεί είναι προφανές ότι δεν χωρούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Η απόφαση για το τι τελικά θα ενταχθεί, θα ληφθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για να φτάσει όμως το Συμβούλιο σε αυτή την απόφαση χρειάζεται επεξεργασία και διαβούλευση, προκειμένου να ενταχθούν έργα που είναι χρήσιμα και αναγκαία αλλά υπάρχει ταυτόχρονα ετοιμότητα για την εκτέλεσή τους.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και τα εμπόδια πολλά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα περιφερειακή αρχή θα βρει τη δύναμη να φέρει μια πολιτική κανονικότητα στη διαχείριση της Περιφέρειας. Για κάποιους αυτό φαντάζει εύκολο, αλλά είναι δύσκολη η κατάκτηση του αυτονόητου στη λειτουργία ενός συστήματος που ζούσε σε ένα παράλληλο… σύμπαν.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 17:47