Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 17 Μαϊος 2020 17:14

Η δημοτική αρχή έχει πάρει την κατηφόρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας παρουσίασε το τελευταίο διάστημα σημαντικές αρρυθμίες και υστερήσεις στη λειτουργία της. Αλλοι θεωρούν ότι είναι ζήτημα συγκυρίας, έτυχαν δηλαδή μαζί μια σειρά από αρνητικά περιστατικά, και άλλοι ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα.

Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει δίκιο, αλλά το σίγουρο είναι ότι είμαστε στην αρχή της τετραετίας και αν από τώρα υπάρχουν φαινόμενα παραλυσίας στις υπηρεσίες του δήμου, στην παραγωγή έργου και στην άσκηση ηγεσίας, θα υπάρξει στο τέλος τεράστιο έλλειμμα στην πόλη της Καλαμάτας. Δεν ξέρουμε πώς μπορούν να διορθωθούν τα πράγματα και αν γίνεται να διορθωθούν, αλλά ο δήμαρχος και οι στενοί του συνεργάτες οφείλουν να αντιληφθούν ότι υπάρχει πρόβλημα και χρειάζονται άμεσα διορθωτικές κινήσεις.
Το τελευταίο διάστημα από τη δημοτική αρχή υπήρξαν πολύ σημαντικά…στραβοπατήματα. Η πολύωρη διακοπή νερού, αντί εξηγήσεων και συγγνώμης, συνοδεύτηκε από υβρεολόγιο και αμετροέπεια, αναδεικνύοντας το πρόβλημα συνεργασίας με τον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή και νυν πρόεδρο του Συνδέσμου Υδρευσης. Το πολιτικό κόστος της ανεπάρκειας στη διακοπή νερού, αντί να μειωθεί, με την επιλογή των προκλήσεων διπλασιάστηκε! Ομολογουμένως θαυμαστό επίτευγμα!
Από την άλλη, οι καταγγελίες για ζητήματα διαφάνειας δεν αντιμετωπίζονται με ειρωνείες: Δίνονται εξηγήσεις και εξαγγέλλονται λύσεις οι οποίες δεν θα αφήνουν σκιές. Οταν κάποιος καταγγέλλει περίεργες αναθέσεις σε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του δημάρχου, χρειάζονται ολοκληρωμένες απαντήσεις και τεκμηριωμένες διαδικασίες. Ο δήμος δεν είναι μαγαζί κανενός, να παίρνει όποιον θέλει και να ακολουθεί όποια διαδικασία τού αρέσει. Οι μισές αλήθειες για έργα και η προσπάθεια μεταβίβασης των ευθυνών για τις καθυστερήσεις έχουν κοντά ποδάρια και στοιχίζουν σε αξιοπιστία. Η δε δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συστράτευσης στους υπαλλήλους δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει αίσθημα αδικίας και παραγκωνισμού. Ολα αυτά δείχνουν σοβαρό πρόβλημα στον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας. Η αλαζονεία, ο ετσιθελισμός και η υποτίμηση της αντιπολίτευσης είναι ο συντομότερος δρόμος για την πολιτική απομόνωση και την εκλογική ήττα.
Δεν έφταναν όλα αυτά, αποκαλύπτεται ότι υπάρχει και τεράστιο πρόβλημα στον τομέα των σκουπιδιών. Η Καλαμάτα κινδυνεύει να μείνει με σκουπίδια στους δρόμους μέσα στο καλοκαίρι και εν μέσω πανδημίας. Η Μαραθόλακκα έχει φρακάρει ενώ η μεταφορά σε άλλη περιοχή δεν είναι ούτε το ευκολότερο ούτε το οικονομικότερο πράγμα στον κόσμο. Το χειρότερο; Γίνεται προσπάθεια διαχείρισης με μισόλογα στο παρασκήνιο και χωρίς ενημέρωση όλων των δημοτικών παρατάξεων και των πολιτών, για τις παραμέτρους του προβλήματος. Το Δημοτικό Συμβούλιο αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λάβει απόφαση για το πρόβλημα των σκουπιδιών. Η δημοτική αρχή χρειάζεται συμμάχους - και για να τους έχει θα πρέπει να ενημερώνει με ειλικρίνεια, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για έξοδο από τη συγκεκριμένη κρίση. Δυστυχώς ούτε αυτό έχει γίνει επαρκώς. Το πρόβλημα των σκουπιδιών στο σημείο που βρίσκεται απαιτεί ευρύτατες συνεργασίες και όχι εξυπνάδες, κι αυτό αφορά όλες τις πλευρές.
Στο ζήτημα, τέλος, της ενίσχυσης των επιχειρηματιών επισιτισμού της πόλης ακολουθείται πάλι μια πολιτική διευθετήσεων στο παρασκήνιο. Δεν παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με κοινούς κανόνες. Δίνονται υποσχέσεις κατά περίπτωση, για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια, αλλά και στην παραλία για ξαπλώστρες στους ελάχιστους ελεύθερους χώρους. Η επέκταση όμως ειδικά στην παραλία οδηγεί στον αποκλεισμό των πολιτών που θέλουν ελεύθερους χώρους για να κάνουν το μπάνιο τους, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Το χειρότερο είναι ότι δεν συζητιούνται σοβαρά και με θεσμικό τρόπο οι προτάσεις για πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου και επέκταση τραπεζοκαθισμάτων σε αυτήν, έτσι ώστε να υπάρχει όφελος για όλες τις πλευρές. Επιχειρείται και σε αυτή την περίπτωση η παλαιοκομματική αντιμετώπιση με μικρο-διευθετήσεις και χτυπήματα στην πλάτη.
Η Καλαμάτα δεν χρειάζεται παρεμβάσεις μικρών διαστάσεων και συντηρητικών επιλογών. Για να γίνει η κρίση ευκαιρία χρειάζεται η δημοτική αρχή να ρισκάρει, να βγει μπροστά και να προχωρήσει άμεσα σε μεγάλες παρεμβάσεις στους ελεύθερους χώρους της πόλης, δημιουργώντας ζώνες περιπάτου και ελεύθερης πρόσβασης για τους πολίτες. Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να έχει συμμάχους την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών της πόλης. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θέλει -και βέβαια αν μπορεί- να κινητοποιήσει υγιείς δυνάμεις της πόλης σε μια άλλη κατεύθυνση.
Ο πολιτικός χρόνος είναι αμείλικτος. Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου βρίσκεται στην αρχή της κατηφόρας, κι αν δεν αλλάξει πορεία σε μερικούς μήνες θα έχει χαθεί εντελώς ο έλεγχος. Τα επόμενα χρόνια υπάρχει ο κίνδυνος να ασχολούμαστε με ανούσιους καβγάδες και αχρείαστες εντάσεις. Η Καλαμάτα δεν χρειάζεται μια τέτοια εξέλιξη. Χρειάζεται μια δημοτική αρχή που θα κάνει δυο βήματα μπροστά στο παραλιακό μέτωπο, θα ολοκληρώσει σχεδιασμένα έργα και θα διαχειριστεί τουλάχιστον επαρκώς την καθημερινότητα.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 22:00