Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 22:22

Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται οικονομική αυτοτέλεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται οικονομική αυτοτέλεια

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες στη Βουλή η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση. Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται είναι η ενίσχυση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής και η εκλογή από την πρώτη Κυριακή με 43%. Έχουμε και άλλη φορά αναφερθεί στον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο και έχουμε επισημάνει ότι από το ένα άκρο της δήθεν απλής αναλογικής, που μετέτρεπε τους δήμους σε ανατολίτικο παζάρι, περνάμε στο άλλο, της απόλυτης κυριαρχίας του δημάρχου και της παράταξής του.

Με το νέο νομοσχέδιο αλλάζει και ο τρόπος εκλογής των προέδρων κοινοτήτων. Αν παρακολουθήσει κάποιος τις δηλώσεις αυτών που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα νομίσει ότι καταργούνται οι πρόεδροι από τα χωριά. Στην πραγματικότητα το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος εκλογής του προέδρου της κοινότητας, ο οποίος θα εκλέγεται από το ψηφοδέλτιο της παράταξης που κερδίζει τις εκλογές. Ο συνδυασμός δηλαδή που θα πλειοψηφεί στο σύνολο του δήμου θα εκλέγει αντίστοιχα τους προέδρους των κοινοτήτων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα ο πρόεδρος να κάνει αντιπολίτευση στο δήμαρχο και ο δήμαρχος στον πρόεδρο. Δεν θα υπάρχει δηλαδή ξεχωριστή κάλπη, αλλά ο πρόεδρος θα εκλέγεται όπως και ο δημοτικός σύμβουλος. Έτσι, όπως ένας σύμβουλος μπορεί να πάρει 1.000 ψήφους και να μην εκλεγεί, ενώ άλλος με 300 να εκλέγεται και να γίνεται και αντιδήμαρχος, αντίστοιχα το ίδιο θα συμβαίνει και με τους προέδρους. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν καταργείται ο πρόεδρος της κοινότητας, και βέβαια τα χωριά δεν θα ερημώσουν γιατί δεν θα έχουν ξεχωριστή κάλπη για προέδρους! Αντίθετα, η επαναφορά των προέδρων από την πίσω πόρτα και η επιστροφή της αυτοδιοίκησης στην εποχή των κοινοτήτων αποτελούσε τον απόλυτο αναχρονισμό.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα στην αυτοδιοίκηση δεν είναι το εκλογικό σύστημα και ο αριθμός των καλπών, αλλά το ξεκαθάρισμα ρόλων και αρμοδιοτήτων με το κράτος. Όσο η αυτοδιοίκηση δεν έχει δικά της έσοδα και αυτόνομη οικονομική πολιτική, θα σέρνεται πίσω από υπουργούς και κομματικούς κομισάριους για μια… χρηματοδότηση. Αυτή η αυτοδιοίκηση, των ψηφισμάτων και της διακονιάς για ένα έργο, δεν έχει μέλλον και πρέπει να αλλάξει. Ο πολίτης, για να μπορεί να κρίνει, θα πρέπει να ξέρει πόσα πληρώνει και να αξιολογεί την αξιοποίηση των χρημάτων του.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 21:58