Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019 17:07

Το μέλλον είναι εδώ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Το μέλλον είναι εδώ

Επειδή και σε αυτή την προεκλογική περίοδο οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι προτείνουν λύσεις του 20ού αιώνα, αντιγράφω από την ενημερωτική ιστοσελίδα insider.gr την επιτυχημένη ιστορία της καινοτόμου εταιρείας Lime, ηλεκτρικά πατίνια της οποίας εξυπηρετούν τις μετακινήσεις των πολιτών σε 140 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα, τα ηλεκτρικά πατίνια της Lime άρχισαν να κυκλοφορούν και στους δρόμους της Αθήνας, μετά την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη. Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι:

«Η startup LimeBike ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 συγκεντρώνοντας αρχικά κεφάλαια ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πρώτα γραφεία της εταιρείας ήταν εντός του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και το επίσημο λανσάρισμά της (τον Ιούνιο του 2017) έγινε με 125 ποδήλατα. Μέσα σε μόλις ένα μήνα, τον Ιούλιο του 2017, η Lime επεκτάθηκε σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής, όπως Φλόριντα, Ιντιανάπολη, Καλιφόρνια, στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον και άλλες, ενώ μέσα σε 12 μήνες κατάφερε να επεκταθεί σε περισσότερες 70 αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σήμερα η Lime έχει ήδη παρουσία σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βασιλεία, Λισαβόνα, Λιόν, Πράγα, Βιέννη, Βαρσοβία, Σαραγόσα, Ζυρίχη και άλλες.

Η εταιρεία έκλεισε τον Οκτώβριο του 2017 έναν νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 225 εκατ. δολαρίων, ενώ την επόμενη χρονιά πέτυχε χρηματοδότηση ύψους 335 εκατ. δολαρίων, οδηγούμενη σε αποτίμηση ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ποια είναι όμως η Lime; Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του insider.gr: «Η Lime είναι μια εταιρεία που στόχο έχει να συνδέσει τους ανθρώπους με τις πόλεις στις οποίες ζουν, ενισχύοντας την αστική κινητικότητα.

H Lime είναι ο πρώτος και μοναδικός πάροχος έξυπνης κινητικότητας με έναν στόλο που περιλαμβάνει τα Lime-Classic (ταχύτητας 1,3 και 8), τα Lime-E (ηλεκτρικά ποδήλατα) και Lime-S (ηλεκτρικά πατίνια).

H εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια ήρθε για να φέρει την επανάσταση στην μετακίνηση των πόλεων αλλά και στις πανεπιστημιουπόλεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες και φοιτητές να μετακινούνται με έναν πιο οικολογικό, αποτελεσματικό και βολικό τρόπο, βελτιώνοντας την αστική βιωσιμότητα.

Μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και τη συστηματική ανάπτυξη του στόλου, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με σύστημα GPS, ασύρματη τεχνολογία και αυτόματο κλείδωμα, η Lime αλλάζει τον τρόπο της αστικής μετακίνησης για σύντομες διαδρομές, με έναν οικονομικό αλλά και υγιεινό τρόπο για όλους».

Στην Αθήνα, «η Lime προσφέρει ηλεκτρικά πατίνια τα οποία έχουν σύστημα GPS, ασύρματη τεχνολογία και αυτόματο κλείδωμα και τα οποία είναι διαθέσιμα σε όποιον έχει κατεβάσει την εφαρμογή της εταιρείας στο κινητό του. Μέσω της εφαρμογής ο πολίτης μπορεί να εντοπίσει το πιο κοντινό διαθέσιμο πατίνι, να το ξεκλειδώσει και να το χρησιμοποιήσει, αφήνοντας το πατίνι στο τέλος της διαδρομής του. Το κόστος για το ξεκλείδωμα είναι 1 ευρώ και κάθε λεπτό διαδρομής κοστίζει επιπλέον 0,15 λεπτά, ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης».

Τα ηλεκτρικά πατίνια της Lime «είναι ασφαλή και εύκολα στη χρήση, κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 25 χλμ./ώρα, λειτουργούν με ηλεκτρική επαναφορτιζόμενη μπαταρία και είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Το βράδυ συλλέγονται και επαναφορτίζονται. Στην Αθήνα θα είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες σε κεντρικά σημεία της πόλης από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Πρόκειται για έναν έξυπνο τρόπο μετακίνησης μέσα στην πόλη, ο οποίος είναι καινοτόμος και φιλικός προς το περιβάλλον. Η τοπική ομάδα της Lime θα αναλάβει τη συντήρηση, επαναφόρτιση και τοποθέτηση του στόλου των ηλεκτρικών πατινιών στην πόλη».

Οπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα, «η Lime βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Δήμο Αθηναίων για να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας στους πολίτες της Αθήνας. Στην πρώτη φάση, η εταιρεία θα συλλέξει ανώνυμα συγκεντρωτικά στοιχεία και θα χαράξει με το δήμο μια στρατηγική για να βοηθήσει τους πολίτες να χαρούν την πόλη τους χωρίς το αυτοκίνητό τους, ειδικά στο κέντρο της πόλης. Οταν το σύστημα διαμοιρασμού δεδομένων ενεργοποιηθεί, η Αθήνα θα γίνει μια από τις πρώτες πόλεις της Ευρώπης που θα επωφεληθεί».

Ειλικρινά δεν ξέρω αν το "πείραμα" της Lime θα έχει επιτυχημένη συνέχεια ή αν στους επόμενους μήνες θα εμφανιστούν νέες προτάσεις για τη πόλη του μέλλοντος. Είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι σε 20 χρόνια οι πόλεις θα είναι εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι, αντί να σχεδιάζουν το μέλλον, συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.

Από εκεί και πέρα, οι υποψήφιοι στις... εθνικές εκλογές καλό θα είναι να αναρωτηθούν αν μια εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει και από την Καλαμάτα για να κατακτήσει την κόσμο - και γιατί η Καλιφόρνια συνεχίζει να "γεννά" ιδέες και πλούτο, σε αντίθεση με τη Μεσσηνία που δεν μπορεί να πουλήσει σε καλή τιμή ούτε το λάδι που παράγει.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 21:26