Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 14:30

Προεκλογικές υποσχέσεις ή μπήκε το νερό στ’ αυλάκι;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξαρχής ότι μόνο ο... χρόνος μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση του τίτλου, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό όχι μόνο κυβερνητικών λόγων αλλά και έργων στη Μεσσηνία.

Σε κάθε περίπτωση ο αργός ρυθμός υλοποίησης των σχεδιασμένων έργων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά τόσο τα κόμματα όσο και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους.

Από εκεί και πέρα ο τομέας στον οποίο διακρίθηκε περισσότερο η κυβέρνηση δεν είναι άλλος από τον επικοινωνιακό. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη Μεσσηνία εκμεταλλεύεται πλήρως την απουσία εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση και αφήνει ουσιαστικά τους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα στους αργούς δικούς της ρυθμούς και στον πειραματικό ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζεται πλέον καχύποπτα από τη μεσαία τάξη. Μέσα σε αυτό το επικοινωνιακό πλαίσιο η ζημιά είναι εξηγήσιμη, η μικρή ζημιά που έχει υποστεί η κυβέρνηση εξαιτίας της αδυναμίας της να παρουσιάσει λύσεις για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, το Φιλιατρινό φράγμα και τους δασικούς χάρτες. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο εξηγήσιμη είναι και η ανυπαρξία αντιδράσεων για τους αργούς ρυθμούς στον διαγωνισμό τού Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και στην έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Ετσι και αλλιώς κανένας δεν συζητάει για την κανονικοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα και Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. Κανένας επίσης δεν κάνει υπολογισμούς για το κόστος της καθυστέρησης της έλευσης του φυσικού αερίου στη Μεσσηνία. Πολίτες και επιχειρήσεις δείχνουν να είναι παραδομένοι στις δυνάμεις της αδράνειας πιστεύοντας αταλάντευτα πως οποιαδήποτε προσπάθεια επιτάχυνσης των κυβερνητικών ρυθμών ενδέχεται να προκαλέσει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτή ενδεχομένως να είναι και η χειρότερη κληρονομιά που άφησε στην Ελλάδα το αντιμνημονιακό κίνημα καθιστώντας ελκυστική τη συντηρητική πολιτική.

Κατά τα άλλα υπάρχουν βεβαίως και υπεραισιόδοξοι Μεσσήνιοι νεοδημοκράτες που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και δηλώνουν (όπως στο παρελθόν οι υπεραισιόδοξοι συριζαίοι) "και τα μισά να γίνουν από όσα υπόσχεται η κυβέρνηση" πάλι κερδισμένη θα είναι η Μεσσηνία. Όπως έγραψα και στην αρχή, δεν θα μπω στον πειρασμό να κάνω προφητείες για έργα και διαγωνισμούς χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.

Θα τονίσω όμως ότι το μισογεμάτο ποτήρι αρκεί για να χαρίσει στο κυβερνών κόμμα μια ακόμα εκλογική νίκη και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει πως ξέρει να διαβάζει και να αξιοποιεί τις δημοσκοπήσεις.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 14:34